11 березня 2023, 12:19, Україна

Лікарські трави як альтернативу борщовим овочам вирощують аграрії Західної України

Про це повідомляє Високий Замок.

Зазначається, що сьогодні на цьому ринку працюють 10 компаній, вирощують трави на полях площею понад 2 тис. га.

«Є тренд на здорове харчування, а лікарські трави, спеції — якраз у цій царині. Глобальний ринок трав зростає з року в рік. Попри війну, покупці наших трав — США, Японія, Китай, Індія та країни ЄС — найчастіше Німеччина, Болгарія та Польща. Попит на трави зростає, але і зростають вимоги до якості сировини. Є багато різних аналізів трав, аби вони потрапили на міжнародні ринки. Зокрема, є попит на трави з «логотипом Органік». Були випадки, коли фермери кропили трави спреєм від шкідників, а коли зібрали та посушили, був запах спрею. Продавати такі трави категорично не можна», — цитує видання слова директора компанії «Добротрав» Євгена Шумейка.

Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023

Читати

За його словами, до повномасштабного вторгення споживання лікарських трав в Україні становило 1000 т в рік. Але потім ринок обвалився. Причина — за кордон виїхали жінки з дітьми, які купували лікувальні трави для чаїв та інших лікувальних процедур. Трави вирощують переважно для експорту.

«У попиті — бузина, валеріана, кропива, подорожник, шавлія. Зокрема, шавлію беруть, як спецію. Великий споживач шавлії — США. Її також вирощують у Європі. Великий плюс шавлії — не вибаглива до вирощування і можна зекономити на прополюванні бур’янів. Шавлія виділяє речовини, які блокують ріст бур’янів. Також популярною є меліса, кропива», — наголошує Євген Шумейко.

Останніми роками ціни на лікарські трави зростають і в Україні, і в ЄС. Минулого року найдорожчою була арніка — $250-300/кг. Рослина росте лише в Карпатах, для неї потрібен комплекс сприятливого клімату та вологості. Ще один нюанс високої ціни — вчені виявили протиракові властивості арніки. Після цього у світі різко збільшилася ціна на неї — щонайменше втричі.

У рейтингу дорогих трав — сушена пелюстка волошки. За кілограм правлять тисячу гривень, зазначає видання.