9 березня 2023, 13:30, Україна

Інвестиції в гектар зросли втричі з початком повномасштабної війни

Про це у коментарі для Landlord розповів народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Якщо до війни це була сума близько 15 тис. грн, то протягом минулого року вартість інвестиції в гектар зросла до 35-40 тис. грн. Для дуже доброго урожаю ця сума може бути ще більшою. І це при відсутності погодних катаклізмів. Про такі гроші в теперішніх умовах — фактично нема і мови», — зазначив Чайківський.

За його словами, навіть при отриманні кредитів, в агровиробників були проблеми з заставним майном, якого також не вистачало. Одним з виходів з такої ситуації було кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9». На початку року аграріям обіцяли збільшити суму за цією програмою до 180 млн грн на одне підприємство, а проблему з заставою вирішити гарантіями Уряду.

«От саме на Постанову Кабінету міністрів, яка має врегулювати ці питання, і чекають всі агровиробники України. Однак, поки що Уряд зволікає з цим питанням. Тому маємо всі разом і на засіданнях нашого комітету підіймати цю проблему, бо час працює тут проти нас. Чим швидше допоможемо аграріям у вирішенні всіх питань, тим більше з них матимуть хоч якусь впевненість в завтрашньому дні і вийдуть в поле», — додав Чайківський.

Нагадаємо, уряд і досі не продовжив програму пільгового кредитування «Доступні кредити 5-7-9», попри старт весняної посівної кампанії. Аграрії запевняють, що якщо найближчими днями програму кредитування не продовжать, весняна посівна буде зірвана. З цього приводу Всеукраїнська аграрна Рада разом з провідними аграрними асоціаціями звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра фінансів Сергія Марченка.