7 березня 2023, 10:27, Технології

Безплужний обробіток на глибину 8-10 см зменшує популяцію полівок на 60% — дослідження

Про це повідомляє bezpluga.pl.

«Це пов’язано з наявністю на полях значної кількості пожнивних решток, які не тільки є джерелом їжі та укриття, але й можуть обмежувати нагрівання ґрунту, а отже, сповільнювати темпи росту молодих рослин, що призведе до тоді вони будуть більш уразливими до нападу гризунів. Там, де фермери, які не обробляють ґрунт, не можуть ефективно боротися з бур’янами, бур’яни стануть ще одним джерелом їжі для шкідників», — йдеться в повідомленні.

Це пояснюється тим, що при нульовому обробітку не відбувається механічного руйнування гнізд гризунів (які у полівок можуть проникати в ґрунт до 30 см), тому вони можуть вільно жити та розмножуватися без перешкод. 

Дані досліджень Герольдової (2008) вказують на те, що в режимі нульового обробітку чисельність нориць становила 30,6 особин/га, у звичайному — 10,7 особин/га. А у дослідах Джейкоба (2003) було зроблено висновок, що лише глибока оранка після збирання врожаю дозволяла повністю позбутися полівок із сільськогосподарських полів. Водночас деякі експерти зазначають, що в сезони, коли ми маємо справу з нашестям гризунів, пошкодження посівів будуть фіксуватися незалежно від системи вирощування. 

Читайте також: Соя: всі аспекти вирощування — дайджест матеріалів

Також часто виявляється, що мишей можна ефективно позбутися без використання плуга, наприклад, за допомогою культивації. Для знищення глибших гнізд рекомендується глибша культивація агрегатами з широкими зубами. Підраховано, що порівняно з нульовим обробітком ґрунту безплужний обробіток на глибину 8-10 см зменшує популяцію полівок приблизно на 60%.

Водночас автор відмічає природний спосіб боротьби з мишами і полівками, який передбачає «співпрацю» з хижими птахами як сови (особливо сипухи). Системи обробітку, які виключають застосування плуга, сприяють балансу екосистем і, отже, є більш дружніми для хижих птахів.

Нагадаємо, фахівець наголосив, озимі зернові потребують внесення добрив по мерзлоталому, адже увійшли у зиму нерозкущеними.