5 березня 2023, 12:30, Посівна

Сіяти горох іще рано, навіть на півдні — експерт

За словами експерта, навіть на півдні країни, де в господарстві першими вийшли у поля, щоб сіяти горох, ґрунт ще не достатньо прогрівся. Крім того що залишається загроза настання приморозків. Тому варто почекати, поки ґрунт не прогріється до 5-6 °С.

«Щоб горох був прибутковим, потрібно отримати урожайність щонайменше 3 т/га. Але якщо ми кидаємо насіння у холодний ґрунт, то там його «очікує» цілий букет збудників хвороб — фузарії, гриби пеніцили, аспергіли, мукорові тощо.  І коли ми кидаємо насіння в холодний ґрунт, то йому вистачає буквально 3-4 дні, щоб заразитись. І такі посіви ніколи вже не дадуть високого врожаю. Я розумію коли сіють коріандр, ярий ячмінь чи яру пшеницю, чиє насіння може витримувати холодні температури і навіть за таких умов проростає, вкорінюється і може дати хороший результат. Але для сівби гороху це ще рано. Не поспішайте. Дайте, щоб на глибині сівби було хоча б градусів 6 °С», — наголошує Олексій Сергієнко.

За його словами, загалом зрозуміло, чому аграрії Півдня намагаються розпочати сівбу якомога раніше — волога «тікає». Але горох це така культура, яку можна сіяти і на глибину 5 см. Тож краще почекати ще тижнів 2, поки ґрунт не прогріється і загроза повернення приморозків не зменшиться.

«Висіваючи горох у більш теплий ґрунт, отримуючи завдяки цьому більш дружні посіви, ми отримуємо більшу кількість бобів і зерен у бобах. Відповідно — вищий урожай і рентабельність», — підкреслив експерт.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Олексій Сергієнко: РКД — не панацея при посухах та дефіциті вологи