1 березня 2023, 13:35, Світ

Вуглецеве землеробство: американським фермерам доплачуватимуть за No-Till

Про це йдеться на сторінці «Українські Аграрії» у facebook.

«Що цікаво, цей метод вперше розробив у 1950-ті радянський вчений Терентій Мальцев. Вона була призначена для сухих степів (південний Урал, цілина Казахстану), щоб перешкоджати ерозії ґрунтів. Але масове впровадити технологію так і не змогли через кумедну причину: «Для безвідвалу потрібна висока трудова культура та професіоналізм хлібороба та агронома, щоб розкрити весь його потенціал. У колгоспах не змогли досягти такої культури», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що компанія Cargill надала фермерам США доступ до вуглецевого ринку, що формується, через інтернет-сервіс Cargill RegenConnect.

Американські землероби, які зареєструвалися у програмі, зобов'язуються перейти на відновлювальні методи ведення сільського господарства. Протягом року вони звітують про те, які товарні культури сіяли на конкретних полях і як, та про те, які культури використовували як покрив. На основі цих даних, а також за допомогою дистанційного моніторингу та моделювання стану сільськогосподарських культур та ґрунту, Cargill спільно з компанією Regrow (провідна фірма з вимірювання викидів вуглецю) оцінить, скільки вуглецю було депоновано господарством.

Читайте також: Сценарії планування азотних підживлень озимих зернових і ярих просапних — поради фахівця

За кожну тонну вуглецю фермеру виплачуватиметься премія. У сезоні 2022/23 вона становитиме $25 за тонну вуглецю на акр (0,4 га, або $62 на гектар). У поточному році Cargill розповсюдила програму на 15 штатів США на площі 4 млн. га.

Нагадаємо, фахівці радять звернути особливу увагу на передпосівний обробіток ґрунту.