20 лютого 2023, 16:45, Посівна

Підготовка до сівби ярих зернових — що треба врахувати, радять польські фахівці

Як зазначається, ярі зернові, особливо пшениця та ячмінь, навпаки потребують добре підготовлених площ, родючого ґрунту та запасу вологи. У Польщі терміни сівби ярих зернових зазвичай припадають на межу березня-квітня, хоча в нинішньому сезоні через теплу зиму можна було почути про сівбу ярого ячменю в січні, стверджують польські фахівці.

«Ярі зернові культури особливо чутливі до дефіциту води. Їх вегетація триває всього 100-150 днів, тому на розвиток кореневої системи у них значно менше часу, ніж у озимих. Крім того, після весняного потепління волога в ґрунті може швидко стати дефіцитом. З цієї причини важливо не пересушувати ґрунт зайвими процедурами культивації, але водночас достатньо його розпушити, щоб сходи могли легко вбирати необхідну воду з глибших шарів», — йдеться у повідомленні

Фосфор і калій в повному обсязі вносяться в ґрунт перед сівбою ярих зернових, так само як і близько 60% азоту, а також певна кількість магнію та сірки. Внесення добрив слід проводити ранньої весни, перед передпосівною культивацією. Дози окремих поживних речовин слід адаптувати до родючості ґрунту та потреб рослин.

«У нинішній ситуації з дорогими добривами точний розрахунок доз, на щастя, стає звичайною практикою, але в той же час не можна недооцінювати кількість внесених добрив, оскільки рослини відреагують на це падінням врожайності, що є небажаним», — наголошується у повідомленні.

Значний вплив на родючість ґрунту мають пожнивні рештки. У випадку ярих зернових це часто кукурудза на зерно, яка залишає в середньому 10 кг/т N, 2,5 кг/т P2O5, 15 кг/т K2O та 2 кг/т MgO. А бо цукровий буряк, який залишає близько 1,5 кг/т N після збору врожаю, 0,5 кг/т P2O5, 4 кг/т K2O, 0,5 кг/т MgO. 

Які культури сіяти навесні 2023? Поради фахівця

Читати

У зв’язку з коротким періодом вегетації ярих зернових культур варто стежити за тим, щоб використовувані добрива містили поживні речовини у формах, які легко засвоюються рослинами. На практиці найбільш поширеним співвідношенням N:P:K при удобренні ярих зернових є 2,5:1:2,2. Винятком є ​​пивоварний ячмінь, де використовується менша доза азоту. Однак польські фахівці не радять використовувати цей елемент у кількостях, менших за рекомендовані, оскільки він стимулює розвиток кореневої системи, яка у весняних рослин повинна за короткий час забезпечити доступ до більш глибоких водних ресурсів.

Велике значення для правильного росту і розвитку ярих зернових культур має ретельний обробіток ґрунту. Ррослини повинні мати ідеальні умови для розвитку кореневої системи, але при цьому не можна допускати пересихання ґрунту, тому що ресурси післязимової вологи обмежені. Також варто звернути увагу на гарне перемішування решток після збирання попередника, що знизить тиск грибних захворювань.

Польські фахівці також вважають помилкою проведення оранку навесні, що призведе до швидкого висихання ґрунту. 

«Слушним часом для використання плуга була осінь, як і час для внесення біодобрив. Навесні потрібно обмежитися найменшою кількістю неглибоких обробітків ґрунту. Бажано, щоб використовуваний агрегат був оснащений котком. Завдяки цьому він не тільки розпушить ґрунт, забезпечуючи оптимальні умови для розвитку кореневої системи, а й ущільнить поверхневий шар, обмеживши випаровування», — наголошується у повідомленні.