15 лютого 2023, 10:29, Добрива

Надмірне живлення ріпаку нітратами знижує його здатність до успішної перезимівлі — фахівець

Про це розповів експерт із живлення рослин Alex Feldman.

До нітратів, зокрема, відносяться всі види селітр.

В азотному удобренні фахівець радить віддавати перевагу саме амонійній формі, оскільки нітрати до фази галуження здатні накопичуватись у вакуолях клітин листків і стебел, звідки не реутилізуються в генеративні органи (стручки і насіння) і можуть бути доступними лише після відмирання нижніх листків і мінералізації решток. У свою чергу амоній засвоюється паралельно розвитку самих рослин.

«Натомість, ріпак, залежно від фази входження в зиму (фаза 4-12 листків) та діаметру кореневої шийки на цей момент, встигає накопичити від 20 до 120 кг/га азоту, при середній густоті близько 60 рослин/м2. Тобто, якщо Ваш ріпак перед зимою має, наприклад, 8 візуально здорових сформованих листків і діаметр кореневої шийки 8-10 мм (при згаданій густоті), то він поглинув близько 80 кг/га азоту», — говорить фахівець.

Він додав, що навесні до фази стеблування потужні посіви ріпаку здатні сумарно засвоїти до 140 кг/га азоту, тобто, залежно від стану посівів після зимового спокою, фази росту, додатково до стеблування при ранній весні поглинається 30-80 кг/га азоту.

«Якщо до початку росту стебла ріпак поглинув менше азоту і слаборозвинутий, рослина закладає менше бічних пагонів (5-7), оптимум — до 10 шт/рослину. Якщо ж до кінця березня, до переходу на довгий світловий день (12-14 год) ріпак засвоїв більше, ніж 140 кг/га азоту — проявляється його "капустяний" характер, що згубно впливає на врожайність насіння. Тому, весняне азотне живлення ріпаків слід планувати обережно», — пояснює Alex Feldman.

Зокрема, у посушливих регіонах з важкими ґрунтами, норму азоту можна збільшувати, оскільки волога обмежує кількість листової маси і дає сигнал рослині "потурбуватись" про потомство. Загалом, високу врожайність ріпак сформує, якщо до фази стеблування засвоїть близько 120 кг/га N. Крім того, є сорти і гібриди, котрі відзначаються інтенсивним ростом листків і поглинають надмірну к-сть азоту до стеблування, тому таким посівам надходження азоту необхідно обмежити. Натомість, є такі, котрі навесні швидще починають стеблуватись, тому потребують на ~20 кг/га азоту більше.

Нагадаємо, експерт пояснив чи можна компенсувати нижчі норми основного добрива позакореневим підживленням.