14 лютого 2023, 15:38, Посівна

Весняна посівна-2023 на Херсонщині під загрозою

Про це пише Kurkul.com.

Свого часу керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков зазначив, що на деокупованій частині Херсонщини залишаються замінованими 60 тис. га території. За його словами, в першу чергу розміновують логістичні шляхи, потім перейдуть до агросектору. 

А начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький повідомив, що більшість сільськогосподарських підприємств у громаді пошкоджені, а поля заміновані. Тому посівна кампанія цього року під загрозою.

«Землі або забрудненні металом, або заміновані, або наявні нерозірвані боєприпаси. Заключений меморандум спільно з Зеленодольською територіальною громадою про спільне використання машини для розмінування, які нам не те, що пообіцяли, але є перспектива отримання спеціальної машини для розмінування від посольства Швейцарії», — зазначив він.

За словами посадовця, отримання такої спецтехніки значно пришвидшить розмінування, інакше посівна буде під великою загрозою.

«Це при тому, що у нас громада на лінії фронту, 7 кілометрів до лівого берега, де перебувають окупанти. Відповідно посівна на узбережній смузі, взагалі буде неможлива», — додав Андрій Селецький.

Які культури сіяти навесні 2023? Поради фахівця

Читати

Втім, за його словами, на території громади є поля, які аграрії використовують. Зокрема село Нововоскресенівське, яке розташоване у степу, і де є деякі поля, які вже засіяні озиминою і які за сприятливих умов і відсутності активних бойових дій будуть зібрані. Але цей відсоток дуже невеликий, переконаний Андрій Селецький.

Схожа ситуація й у Високопільській громаді. Її очільниця Ганна Шостак-Кучмяк розповіла, що там намагаються якнайшвидше перейти до розмінування земель.

«Ми сільгоспгромада. Наша економіка в громаді була поставлена на землі. Всі податки надходили від землі. Бюджет формувався з податків, які надходили від землі. Зараз неможливо обробляти цю землю, бо теж вона зараз вся напічкана вибухонебезпечними речовинами. Тому працюємо над тим, щоб найшвидше розмінувати поля, щоб аграрії вийшли в поле. Це і робочі місця, це й економіка, врожаї, бо всі відчули, що Херсонщина в цьому році не дала врожаї», — зазначила очільниця.

Начальниця Великоолександрівської селищної військової адміністрації Наталія Корнієнко  повідомила, що у цій громаді обстеження на вибухонебезпечні предмети потребують не менше 95% полів.

«На сьогодні йде розмінування по лінії там, де є ремонт критичної інфраструктури. На жаль, поки немає мови про розмінування лісонасаджень, полів. І на сьогодні, бо ми сільськогосподарський регіон, лише в нашій громаді 78 тис. га потребують все ж таки обстеження. І є такі, де справді потрібне розмінування, багато полів, де стирчать хвости ракет, хвостів мін є ще багато», — розповіла вона.