6 лютого 2023, 10:35, Технології

Названо оптимальні діапазони pH ґрунту для вирощування різних овочів

Про це розповів Олександр Милашевський на сторінці у facebook.

Виміряти рН ґрунту можна за допомогою ґрунтового кислотоміра, але більш точні показники можна отримати, зробивши лабораторний аналіз грунту.

«Це також допоможе визначити, яких мікро- та макроелементів не вистачає, або надлишок на вашій ділянці. Якщо ґрунт занадто кислий (тобто рН дуже низький), ґрунт слід вапнувати. Для того, щоб знизити рН ґрунту, слід застосовувати кальцієві добрива», — рекомендує фахівець.

Він зазначив, що помідор, кріп садовий, коренева петрушка віддають перевагу слабокислим ґрунтам з рН 5,5-6,5. А буряк, цибуля, горох, цвітна капуста, морква, огірок, салат, селера потребують рН ґрунту 6,0-6,8.

«... ґрунтові води погано впливають на овочі з глибокою кореневою системою. Тому для моркви та буряка краще споруджувати гребеневі грядки. А для томатів, цибулі, огірків та капусти додаткове зволоження навіть піде на користь», — каже Олександр.

Більшість органічних добрив він рекомендує вносити восени, мінеральні — протягом вегетації, адже без фосфору, азоту, кальцію, магнію і калію важко досягти високої врожайності. 

Нагадаємо, через війну в Україні не працює 40% теплиць.