30 січня 2023, 16:54, Урожай

Як управляти факторами формування врожаю сої залежно від сорту — пояснив фахівець

Про це зазначив Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна», на своїй сторінці в мережі Facebook.

Експерт зауважив, що врожай сої формують три фактори:

  • маса тисячі насінин
  • кількість насінин в бобі
  • кількість бобів на м2

За його словами, перші два фактори у ранніх сортів відносно сталі. У пізніх — більш змінні, але корелюють одне одного. Якщо рослина закладе більшу кількість насінин в бобі, то зменшується маса тисячі і навпаки. Третій фактор (кількість бобів на одиниці площі) найбільш змінний і має найбільш тісний кореляційний зв’язок із врожаєм. Іншими словами: якщо ви зуміли створити багато бобів на гектарі, то маєте високі шанси отримати гарний врожай. Досягти максимальної кількості бобів на квадратному метрі можна, оптимально поєднавши кількість рослин на одиниці площі та кількість бобів на одній рослині. Ця золота середина для кожного сорту буде своя.

«Ви ставите за ціль врожай в 4 т/га. За маси тисячі у 120 г, вам потрібно 33 млн зернин на гектарі, чи 3300 зернин на квадратному метрі. Якщо в бобі буде 3 зернини, то нам потрібно 1100 бобів на м2. Для сортів пізніх груп стиглості цього можна досягти з 30 рослинами по 37 бобів на кожному, для середньої групи стиглості — 40 рослини по 28 бобів, для ранньої — 50 рослин по 22 боба. Під кожну групу стиглості потрібно розуміти свою оптимальну густоту стояння рослин. Зріджені посіви ранньої групи частково компенсують це більшою кількістю бобів на рослині, але ніколи не досягають максимального потенціалу. Так само загущені посіви пізньої групи зменшують кількість бобів на рослині, що не компенсується більшою кількістю рослин», — наголосив Володимир Мірненко.

Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка

Читати

Він також додав, що класифікація за групами стиглості (від 0000 до ІІІ) краще за традиційну «ранні-середні-пізні». І слід розуміти, що сорт ранній для Аргентини може бути пізнім для України, а Ппзній сорт для Бразилії в Україні не дозріє.

«Ми не можемо взяти готові відповіді науковців Аргентини, США чи Німеччини, бо умови вирощування в нас різні. Аргентинці вважають оптимальною густотою стояння рослин сої до обмолоту 10 шт./м2 для пізніх сортів, 23 для середніх і 30 для ранніх. Американці вважають оптимальним 30 шт. для пізніх, 35 шт. для середніх і 40 шт./м2 для ранніх. Німці — 35 шт., 45 шт. та 55 шт. відповідно», — зауважив експерт.