20 січня 2023, 10:37, ЗЗР

Післядія гербіцидів для захисту кукурудзи на наступні культури — названо найбільш проблемні д.р.

Про це йдеться у матеріалі «Гербіцидний захист сої і кукурудзи: період розпаду діючих речовин та як запобігти перенесенню» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що це, зокрема, препарати, які містять речовини системної дії мезотріон (прим. ред. — з вираженою ґрунтовою дією) та клопіралід. Вони мають обмеження на вирощування капустяних, конюшини та бобових 18 місяців та до 4 місяців для більшості злакових (жита, ячменю та пшениці).

Фітотоксичність гербіцидів. Причини, симптоми та як запобігти проблемі

Читати

Залежно від продукту та рецептури обмеження на сівбу вівса та сорго можуть становити від 0 до 18 місяців. Мезотріон є гербіцидом, який інгібує фермент 4-HPPD. Клопіралід пригнічує гормон-регулятор росту ауксин. 

Гербіциди, що містять у своєму складі ізоксафлютол, мають обмеження на вирощування капустяних, бобових, конюшини, вівса, сорго, гороху на 18 місяців, 6-9 місяців для ячменю та 4 місяці для жита та пшениці. Препарати, що містять нікосульфурон обмежують вирощування капустяних, бобових, конюшини та сорго на 10 місяців, 8 місяців для вівса та 4 місяці для жита, ячменю і пшениці. Знову ж таки, багато гербіцидів для кукурудзи містять кілька хімічних речовин, що може збільшити час обмеження сівби.

У той час як багато системних гербіцидів мають тривалі обмеження на вирощування окремих культур через довготривалість їх розпаду, є кілька, які мають короткий період розпаду. Це, зокрема, сафлуфенацил, 2,4 Д і продукти на основі гліфосату. Вони досить швидко розпадаються в ґрунті та спричиняють менше проблем із перенесенням гербіцидів.