17 січня 2023, 12:00, Добрива

В господарствах США практикують внесення вулканічного пилу для уловлювання вуглецю і збільшення врожайності

Про це пише agropages.com.

Базальт наповнений поживними речовинами як кальцій і магній, може підвищувати врожайність на 47%, якщо фермери застосовують його щороку.

Мета такого удобрення — боротьба зі зміною клімату, наголошують в господарстві. Очікується, що протягом наступних двох вегетаційних сезонів пил — подрібнений базальт — захопить 384 т вуглецю, який сприятиме розвитку сільгоспкультур.

Зазначається, що на фермі вирощують кукурудзу та боби.

Така система удобрення була розроблена у співпраці зі стартапом Lithos, який власне й запровадив незвичайний підхід до уловлювання вуглецю. У той час як деякі компанії розробляють технології для вилучення CO2 з повітря, Lithos прискорює процес природного захоплення вуглецю: коли йде дощ, вуглець поєднується з атмосферним вуглекислим газом, щоб зробити його злегка кислим, а коли ця комбінація поєднується з певними видами гірських порід, це викликає хімічну реакцію, яка повільно видаляє вуглекислий газ з атмосфери. 

«Ми прискорюємо процес приблизно в 100-1000 разів», — каже генеральний директор Lithos Мері Яп.

Подрібнення базальту і його розсипання по полю (цей процес називається посиленим вивітрюванням) збільшує площу поверхні для реакції. Однак в цій технології є певні складнощі.

«Ви не можете просто розкидати його по полю — насправді це відбуватиметься дуже повільно, — каже Яп. — Наші початкові випробування свідчать, що потрібно від десятиліття до п’яти десятиліть, щоб уловити вуглець із цієї породи. Ми змогли скоротити процес максимум до двох-трьох років»

Зазначається, фермери вже використовують інший тип кам’яного пилу на полях — сільськогосподарський вапняк — для знекислення ґрунту перед сівбою культур. Як каже Яп, правильне застосування базальту може замінити цей продукт. Як і сільськогосподарський вапняк, базальт потрібно вносити обережно, оскільки кам’яний пил небезпечний для дихання. 

Lithos створює ретельний план на кожній фермі на основі конкретних умов ґрунту, клімату та потреб на формування врожаю, оскільки вивітрювання відбувається по-різному навіть в господарствах, що знаходяться поряд.

Важливо підібрати правильне застосування, щоб отримати найбільшу користь для врожаю та уловлювання вуглецю, а також тому, що неправильне застосування може мати негативний вплив. 

«Якщо ви вносите занадто багато, ви можете фактично вивільнити CO2, що є протилежністю тому, що ми прагнемо, — каже науковиця. — Але якщо зробити все правильно, у великому масштабі, це може зіграти велику роль у боротьбі зі зміною клімату»

Нагадаємо, згідно прогнозу, до 2029 року зростання ринку продуктів на основі гумінових сполук зросте удвічі.