17 січня 2023, 09:00, Україна

В НААН оприлюднили дані про агрометеорологічні умови першої декади січня

Про це повідомляє НААН.

У найтепліші дні максимальна температура повітря підвищувалася до 6-14°С тепла, мінімальна, у найхолодніші ночі знижувалася до 2-18°С морозу.

Опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу у другій половині декади відмічалися майже на всій території країни.

Сценарії боротьби із хворобами колосу озимої пшениці
Читати

Так, за даними наукових установ НААН у Дніпропетровській області опади у вигляді дощу з мокрим снігом відмічались на всій території області в середині декади. Кількість їх на переважній частині області становила 1-10 мм (10-85 % декадної норми), в окремих районах на сході області 11-15 мм (90-125 % декадної норми). На переважній території області сніговий покрив був відсутній, глибина промерзання ґрунту на кінець декади становила від 7 до 25 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) під час найбільшого похолодання знижувалась до 4-8°С морозу і виявилась значно вищою за критичну температуру вимерзання озимих зернових культур.

У Київській області опадів за першу декаду січня випало 4,4 мм, за норми – 11 мм. Утворився нерівномірний сніговий покрив 1-4 см. Температура ґрунту на глибині 5 см станом на 11 січня становила 2°С морозу, глибина промерзання ґрунту – 12-14 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння озимих культур упродовж звітного періоду знижувалась до 6-7°С морозу. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості у Київській області становила 14-16°С морозу.

У Львівській області опадів випало у кількості 8,6 мм, грунт сильно зволожений. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур до середини першої декади січня були задовільними, лише на початку декади підвищений температурний режим на деяких територіях сприяв слабкому поновленню ростових процесів на посівах зимуючих культур. Умови перезимівлі дещо ускладнились у другій половині декади внаслідок різкого зниження середньодобових температур до низьких мінусових значень, особливо на тих територіях, де спостерігалася повна відсутність снігового покриву. Наприкінці першої декади січня рослини озимих зернових культур знову перебувають у стані глибокого зимового спокою. 

На думку вчених Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН під час таких довготривалих відлиг морозостійкість озимих майже зникає і заново відновлюється за повторного проходження другої фази загартування. Але для такої фізіологічної перебудови потрібен певний час, достатня кількість вуглеводів та поступовий перехід до понижених температур. За різкого її зниження морозостійкість не завжди встигає відновитися й можуть бути ризики загибелі рослин після відлиги навіть за вищі від критичних температур. 

Нагадаємо, за минулий тиждень в Україні зібрали ще 1,5 млн тонн зерна врожаю.