13 січня 2023, 10:38, Урожай

Названо прості та складні у вирощуванні ягідні культури

Про це йдеться у матеріалі «Як не прогоріти з вирощуванням суниці та інших ягід — аналіз ґрунтово-кліматичних умов» на Kurkul.com.

Як зазначає Тетяна Стукало, керівниця розплідника Tevitta, умовах Черкащини, де розташований розплідник, на сьогодні найзручнішою з точки зору вирощування є ожина. Вона дуже пластична, пристосовується до різного рівня агротехніки та компенсує можливі недоліки.

«Ожина досить проста культура. Просто обрізається, пробачає помилки. Якщо трохи довше або коротше люди обрізали — нічого страшного, вона відросте. Особливо немає проблем із ремонтантними сортами», — зазначає вона.

Фахівці розповіли, як обирати сорти ожини для промислового вирощування

Читати

І додає, що ожина практично не хворіє, невибаглива до живлення, вкрай рідко уражується кореневими хворобами. Можливо, це могла б бути ідеальна ягода для Центру України, проте має вона і деякі недоліки, зокрема недостатню морозостійкість.

«Варто лиш не забувати про ожинового кліща (Acalitus essigi Hassan) та вчасно проводити інсектицидні обробки. А все решта — дрібниці», — каже Тетяна Стукало.

А от найскладнішою і найвибагливішою у догляді є, на думку керівниці розплідника Tevitta, полуниця, яка вважається «королевою» споживацьких уподобань.

«Ця ягода є королевою, бо перед нею треба вклонитись, щоб зібрати, або й взагалі на коліна стати. І не лише збирачам, а й кожному агроному треба схилитися перед нею», — жартує Тетяна Стукало.

Крім того, полуниця потребує проведення великої кількості технологічних операцій майже увесь рік. Навіть взимку, коли багато хто з агрономів може трохи розслабитись, вона вимагає до себе уваги.

«Насправді, багато процедур — лущення листя, обрізання вусів тощо. Якщо ми говоримо про ожину, ми там зібрали урожай, обрізали, якщо сорт не ремонтантний, то вкрили на зиму. А догляд за полуницею починається з квітня — ми її лущимо. Потім прополюємо вручну. Це окрім хімічних обробок, фрезерування міжрядь, укриття соломою. Те все робить техніка. Потім намагаємось видалити зайві вуса, щоб не було навантаження. Збираємо тільки руками — там взагалі альтернативи немає. І після збирання знову закладаємо нові плантації», — розповідає фахівчиня.

Названі заходи боротьби з поширеними хворобами суниці

Читати

Ще один напрямок, який потребує особливої уваги під час вирощування суниці садової — програма захисту. За словами керівниці розплідника, «полуницю люблять всі, і не тільки люди». Її уражують кліщі, трипси, оленка волохата, совка, хрущі та багато інших шкідників.

«З ожиною не так. Якщо почистити землю від личинок хруща перед посадкою, і вчасно провести обробки від ураження ожинового кліща, то багато операцій проводити далі не потрібно. А з полуницею ти постійно працюєш на профілактику. Це тендітна, ніжна культура», — каже Тетяна Стукало.

За її словами, з полуницею потрібно бути постійно на сторожі, адже частина грибкових захворювань переноситься птахами, бур’янами, людьми, які до того побували на заражених плантаціях, технікою тощо.

«Весь час треба працювати для профілактики. Навіть, якщо початково маємо здорову рослину. Вона тримає в напруженні весь час всіх агрономів. Особливу уважно потрібно придивлятися до наявності шкідників та хвороб перед збиранням», — розповідає керівниця розплідника.

Водночас суниця є дуже чутливою і «вдячною» до догляду. Вона швидко і бурхливо реагує на полив, внесення добрив збільшенням ягід.