12 січня 2023, 12:00, Посівна

Фахівець розповів, як впливає зниження температури та відсутність снігового покриву на стан озимих

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook зазначив Віктор Філатов, керівник компанії FD Seeds.

«Останнім часом постійно задають питання: а що буде з моїм ріпаком, а що буде із пшеницею? І це лишень декілька діб як встановились нічні –15-18 °С без снігу по деяких регіонах. Насправді ж це занадто мала експозиція, для того щоб непокоїтись. До речі, якщо ви встановите датчик температури на глибині 1 см в першу добу при –15 °С, то там температура знизиться до –7-8 °С. І досягне –12-13°С лише на 4-5-ту добу. Навіть якщо маєте 2-3 см снігу, це добавить мінімум 2-4°С. Таких температур з експозицією в 5-6 діб замало для загибелі пшениці навіть у фазі 2-3 листків європейських сортів», — каже фахівець.

Водночас він зауважив, що більш небезпечнішим є розтріскування ґрунту вздовж рядка, що спричинює пошкодження кореневої системи.

«У разі морозів на перезволоженний ґрунт — таке буває. Для ріпаку такі температури небезпечні, якщо він зайшов у зиму менше 6 листків. Тож перейматись ще зарано. Ще половину зими не подолали…. До речі, якщо проаналізувати, вийде, що в навіть в північних областях пшениця і ріпак частіше гинули від льодяної кірки, яка була тривалішою за 3 тижні, ніж через морози. Тож чекаємо, і не нервуємось раніше часу. Поки — все добре», — підсумував експерт.

Читати також: Перевіряти стан озимих потрібно кожен раз після глибоких відлиг і сильних морозів — НААН