6 січня 2023, 17:00, Україна

На Сумщині посіви озимих у задовільному стані, незважаючи на теплу зиму

Про це пише Суспільне з посиланням на Інститут сільського господарства північного сходу НАН України.

За словами науковця Миколи Собка, аномально тепла температура грудня та початку січня практично не вплинула на озимину.

«Ті площі в господарствах, які були засіяні до 10 вересня, у хорошому стані», — говорить він.

Керівник інституту сільського господарства Віктор Кабанець вважає, що про результати впливу кліматичних умов на стан озимини говорити зарано. Слід врахувати, що лютий і березень можуть бути як сніжними, так і морозними.

«Загальні строки посівів з озиминою були затяжними — до 1 місяця — і це не дозволило рослинам ввійти у зиму у фазі кущення. Більшість посівів наразі знаходиться у фазі 2-3 листочків і у фазі проростання. Стан посівів на Сумщині можна вважати задовільним, але загальна площа посівів була зменшена: в середньому десь трохи більше 100 тисяч га зернових і колосових в області», — розповів науковець.

Надлишок вологи у вересні перешкоджав вчасному проведенню сівби озимих зернових культур, розповідає керівниця відділу агровиробництва управління агропромислового комплексу Сумської ОВА Марина Клименко. Кількість опадів була вищою за норму на 75,4 мм. Попри це, аграрії провели сівбу озимих культур і загрози озимині наразі немає.

Вона додала, що планували засіяти озимими 150 тис. га площ. Натомість засіяли 110 тисяч. Більшу частину цих площ займає озима пшениця.

Науковці стверджують: якщо в лютому та березні утримається погода без великих морозів, тепла та безсніжна зима не загрожуватиме врожаю озимих зернових.