4 січня 2023, 16:46, Україна

Міністр агрополітики назвав основні втрати вітчизняного агросектору через війну

Про це повідомив Микола Сольський, Міністр агрополітики та продовольства на прес-конференції 4 січня 2023 р. в Українському Медіа-центрі.

За його словами, на півдні та сході, де наразі тривають бої або території окуповані, очікується більша проблема із замінуванням, аніж у тих же Сумській чи Чернігівській областях, частини яких були під окупацією на початку активного вторгнення.

«Навесні, зразу після звільнення Сумщини й Чернігівщини, ми думали, що проблема буде більшою. Протягом приблизно десь першого тижня було дуже багато звернень аграріїв щодо розмінування, основна частина роботи Міністерства стосувалась комунікацій із ДСНС з приводу усунення проблем.  Але потім усе швидко змінилось. Чому так відбулося? Тому що. Я вважаю, саме в цьому сила фермерського руху — дуже висококонкурентна сфера діяльності та насправді дуже сильний склад людей, що в ній задіяні. Адже в останні 20-30 років вони формувались в досить складних умовах, бізнес їм перейшов не у спадок, дався нелегко, вони боролися за свої господарство і щороку мають якісь виклики. Тож і відновлення земель відбувалось досить швидко.  Більшість аграріїв самі домовилися з ДСНС про перевірку. Поки не зазеленіло на полях, вони по контуру проходили разім зі співробітниками, зокрема і з землевпрорядниками, по координатах з GPS визначили — що де лежить, надавала ДСНС, відповідно коли приїжджали сапери, їм було легше і вони витрачали значно менше часу на розмінування», — розповів Микола Сольський.

Війна в Україні знищує ґрунти — як врятувати мертві землі

Читати

Окрім посівних площ, за його словами, одна з головних втрат для галузі через війну була втрата динаміки розвитку. Адже українське сільське господарство щороку додавало не лише в обсягах виробництва, а й у впровадженні інновацій, розвитку певних секторів. На сьогодні ж, за словами Міністра, більшість проєктів (переробних, технологічних, маркетингових тощо)  — або заморожені, або відкладені, або анульовані.

На жаль, підкреслив Микола Сольський, навіть якщо перемога й завершення війни буде досить швидко, відновлення динаміки розвитку агрогалузі затягнеться на декілька років.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com, 2023

Читати також: Соняшник і соя на розмінованих полях — як живе Броварський кластер A.G.R. Group після деокупації