2 січня 2023, 18:08, ЗЗР

Погодні умови не сприяли поширенню мишовидних гризунів на полях — Держпродспоживслужба

Про це йдеться у звіті щодо фітосанітарного стану сільгоспугідь, оприлюдненому Держпродспоживслужбою.

Обстеженнями, які були проведені на полях озимих пшениці та ріпаку, виявлено, що щільність гризунів не перевищувала економічного порогу шкідливості та становила 0,5-3, осередково 6 (ріпак — Миколаївська обл.) жилих колоній на гектарі, у багаторічних травах, неорних землях, садах, полях після просапних культур обліковували 2-4, макс. до 6 (Вінницька, Дніпропетровська обл.) жилих колоній на гектарі. У видовому складі переважають полівка звичайна, лісова та хатня миші. В лісостепових та поліських областях у зниженнях рельєфу відмічали загибель 5-20% мишоподібних гризунів через затоплення нір.

Агрономи проти мишей. Хто переможе?

Читати

Зазначається, що надалі загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжуватимуть розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність.

Захисні заходи здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів. За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях станом на 29 грудня 2022 року, в господарствах усіх форм власності тривають роботи із захисту сільськогосподарських культур від мишовидних гризунів.

Наразі проти мишовидних гризунів оброблено 497,9 тис. га  сільськогосподарських угідь, з них:

  • озимі  зернові культури — 282,0 тис. га;
  • озимий ріпак — 192,7 тис. га;
  • багаторічні трави — 12,9 тис. га;
  • інші культури  — 10,3 тис. га.

Хімічним методом проти мишовидних гризунів оброблено 411,9 тис. га, біологічним методом  — 86,0 тис. га.