30 грудня 2022, 12:00, Технології

Фахівці не радять проводити розпушування міжряддя кукурудзи в фазі 5-8 листків

Про це йдеться у відео «Не проводьте міжрядне рихлення кукурудзи!» на Ютуб-каналі компанії.

Як зазначає Віталій Каламбет, менеджер з агросервісу департаменту кукурудзи та соняшнику ТОВ «КВС-УКРАЇНА», експеримент проводили у 2021 та 2022 роках. Першого разу отримали навіть зниження урожайності на тій ділянці, де здійснювали розпушування. Тому наступного разу вирішили внести певні зміни в робочі органи міжрядного культиватора та глибину обробітку, при цьому не змінюючи саму схему досліду.

«Минулого року проводили розпушування на глибину 10 см, в цьому році культиватор залишився того самого типу, але замість стрілоподібних наральників встановили долотоподібні. А крім того зменшили глибину обробітку до 6-7 см», — розповів Віталій Каламбет.

Він також додав, що на момент проведення міжрядного обробітку і з початку вегетації кількість опадів була досить малою, приблизно 10 мм. Тому верхній шар ґрунту був досить сухим, волога починалась десь на глибині 4-5 см.

На його думку, цей фактор важливий, адже за таких умов коріння рослин проростали в більш низькі шари, тягнучись за вологою. Відповідно робочі органи культиватора їх не «діставали» і не пошкоджували. А саме пошкодженням коренів кукурудзи схильні пояснювати фахівці зниження врожайності на ділянках з розпушуванням у ході експерименту в 2021 році.

Загалом, за словами Віталія Каламбета, метою самого міжрядного розпушування було часткове механічне знищення бур’янів та збільшення аерації ґрунту для кращого доступу повітря до коренів рослин.

Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023
Читати

Та як показали результати експерименту, якщо ця мета і була досягнута, то на урожайності це не позначилось. Адже після збирання врожаю відмінностей між урожайністю на контрольних ділянках (тобто без міжрядного обробітку у відповідну фазу розвитку посівів) та дослідних ділянках — практично не було. Спостереження упродовж вегетації також показало, що і кількість рядів у качанах, і маса 1000 зерен також були однакові.

Отже, робить висновок фахівець, міжрядний обробіток міжрядь кукурудзи на ранніх стадіях (5-8 листків) — не доцільне. На результат він не впливає, але при цьому затрати на його проведення погіршують економіку виробництв.

Нагадаємо, науковці НААН назвали раціональні системи обробітку ґрунту під озимі культури.