28 грудня 2022, 10:35, Урожай

Через перебої з електропостачанням тепличне господарство на Львівщині недоотримує врожай

Про це повідомляє Суспільне.Львів з посиланням на слова директора господарства Сергія Ленчука. Тепличне аграрне підприємство розташоване поблизу Буська на Львівщині. Там вирощують 6 сортів салату методом гідропоніки.

За словами директора, торік взимку на підприємстві отримували 35 тисяч рослин на тиждень, а цьогоріч — 9 тисяч і меншої ваги.

«Наприклад, у салату сорту Лолло Росса  вага рослини має бути 120-150 г. А зараз наполовину менше — 40-50 грам, як який кущик», — каже працівниця підприємства Світлана Туз.

Проблеми передусім через відсутність стабільної подачі електроенергії.

«Без досвічування збільшився і цикл росту рослин. За звичайних умов в цей період року, коли ми повинні досвічувати по 16 годин на добу, рослина росла приблизно 52-55 днів, досягала ваги 120-130 грам. То на сьогодні тривалість росту рослини становить більше 75 днів. І вага заледве 30-40 грам», — додає своєю чергою директор підприємства Сергій Ленчук.

У теплицях лісгоспу на Волині вирощують велетенські лимони

Читати

Він зазначає, що нестабільність і перебої з електропостачанням не дають можливості контролювати температуру та вологість. Наслідком цього теж є хвороби рослин, а нижні листочки за великої вологості починають в’янути.

Під час відключень світла на підприємстві цього року використовують генератор, який купили кілька років тому. Але він не може підтримувати роботу всіх процесів.

«Ми вже використали більше тонни дизельного палива, яке постійно треба підвозити, потрібно тримати відповідний запас для роботи генератора, і його достатньо тільки для функціонування найнеобхіднішого обладнання», — каже Сергій Ленчук.

Зараз на підприємстві планують замінити частину ламп на світлодіодні. Заміна половини ламп дасть змогу економити близько 20 % електроенергії. Опісля перевірятимуть, чи цього освітлення буде достатньо рослинам.