27 грудня 2022, 16:53, Технології

Перерва від No-Till: дослідження вказують на потребу в обробітку ґрунту

Про це повідомляє phys.org.

Такі дослідження отримали науковці в США, штат Пенсільванія.

«Хоча нульовий обробіток довів свою користь для здоров’я ґрунту, а його широке застосування в Пенсільванії та на північному сході призвело до зменшення ерозії, він призвів до появи стійких до гербіцидів бур’янів. Оскільки фермери, які практикують нульовий обробіток практикують застосування гербіцидів», — сказала керівник групи Хезер Карстен, доцент кафедри рослинництва/екології. 

Вона додала, що залежність від гербіцидів, таких як гліфосат, може мати негативний вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини, викликаючи ендокринні порушення. Натомість вчені штату Пенсільванія виступають за інтегровану систему боротьби з бур’янами, яка передбачає використання кількох методів, у тому числі й обробіток.

Читайте також: В Китаї припиняють виробляти гліфосат

У шестирічному експерименті, який проводився в Центрі сільськогосподарських досліджень штату Пенсільванія імені Рассела Е. Ларсона, дослідники порівняли дві системи вирощування сільгоспкультур: безперервну систему No-Till з використанням гербіцидів та інтегровану систему боротьби з бур’янами, яка передбачає стратегічний інверсійний обробіток ґрунту та внесення меншої кількості гербіцидів. Експеримент проводився в сівозміні, яка складалася:

  • з озимого ріпаку або суміші ріпаку з вівсом, а потім посів жита; 
  • соя, а потім покривна культура жита;
  • кукурудза зернова або на силос, а потім три роки багаторічного корму з люцерни і трав.

Дослідники відбирали проби ґрунту на двох глибинах — 5 см та 15 см на загальний вміст вуглецю та об’ємну щільність. Вони виявили, що, незважаючи на початкові нижчі показники здоров’я ґрунту в стратегічній системі обробітку після інверсійного обробітку, усі властивості, крім вмісту лабільного вуглецю, були подібними в обох системах. Лабільний вуглець — це фракція органічного вуглецю ґрунту, найбільш доступна для ґрунтових мікробів.

Отримані дані свідчать про те, що виробники можуть уникнути витрат на застосування великої кількості гербіцидів і уникнути забруднення своїх екосистем, використовуючи дуже обмежений стратегічний обробіток ґрунту, пояснила Карстен. 

Біла гниль соняшнику: динаміка розвитку, пік і діючі речовини в сезоні 2022
Читати

За словами Карстен, у довгостроковому режимі застосування no-till фосфор може накопичуватися на поверхні ґрунту, що може призвести до його стікання та забруднення води. Стратегічні суміші для обробки ґрунту в такій системі мають включати вапно, яке може покращити рН ґрунту.

Крім того, стратегічний обробіток ґрунту має руйнівний вплив на популяції слимаків, які процвітають у системах no-till і особливо проблематичні на полях без обробітку з великою кількістю пожнивних решток та покривних культур — ідеального середовища існування для слимаків.

«Ми виявили, що в проблемні через слимаків роки, їх популяція і пошкодження ними культур після обробітку ґрунту, були значно нижчими. Оскільки обробіток знищує яйця, які слимаки відкладають, — сказала Карстен. — Це ще одна причина, чому аграріям варто розглянути стратегічний обробіток ґрунту»

Нагадаємо, дефіцит ЗЗР в Україні оцінюють в 3,6%, у чотирьох областях менше половини від потреби.