24 грудня 2022, 15:09, Посівна

Стан посівів озимих культур фахівці оцінюють як значно кращий ніж у цей період минулого року

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

За експертною оцінкою, загалом по Україні стан посівів озимих культур оцінювався як значно кращий порівняно із цим же періодом минулого року.

Посіви, навіть слаборозвинені (у фазі сходів), яких нинішньої осені більше, відзначалися рівномірним розвитком. Проте, з огляду на фазовий стан розвитку, залежність майбутнього урожаю озимих культур від погодних умов зими 2022-2023 рр. буде дуже значною.

За останнім визначенням рівня зволоження ґрунту, проведеного 28-30 жовтня 2022 р., запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під озимими культурами на більшості засіяних площ були оптимальними (21-40 мм). На окремих площах східних, західних та північних областей 0-20 см шар ґрунту був перезволожений (більше 40 мм продуктивної вологи). Одночасно у південних та на окремих площах центральних областей зволоження орного шару ґрунту було недостатнім для кінця осені (11-20 мм, місцями менше 10 мм продуктивної вологи), найбільше таких площ було в Одеській області.

Фунгіциди на пшеницю: діючі речовини, фази внесення, хвороби до колосіння

Читати

За даними агрометеорологічних обстежень посівів озимих культур, проведених гідрометеорологічними станціями у другій половині листопада, 30-40% площ рослини досягли масового кущіння, що є найбільш сприятливим для перезимівлі. На решті площ відмічалося утворення 3-го листка та сходів. Висота рослин становила від 10 до 24 см, кількість рослин на 1 кв. м складала в середньому 250-510, на кращих посівах 600-670 рослин. Кущистість сформувалася у межах 1,6-2,8 стебел у однієї рослини.

За візуальною оцінкою на 65% (2021 — 56%) обстежених полів рослини ввійшли в зиму у доброму та відмінному стані, на 28% (2021 — 35%) площ стан рослин оцінювався як задовільний. На 7% (2021 — 9%) площ рослини були слаборозвиненими (не досягли безпечного для перезимівлі фазового розвитку). Найбільше таких посівів (від 7 до 28%) у Харківській, Вінницькій, Одеській та Львівській областях. У низці областей всі посіви тільки у доброму стані.

Умови для загартування рослин нинішньої осені були частково сприятливими. Схожий загальний стан посівів спостерігався восени 2021 року. Перезимівля зимуючих культур розпочалася цілком задовільно. З середини листопада у багатьох областях (західні, північні, частково центральні) спостерігався сніговий покрив, почав промерзати ґрунт. З початку зими найнижчі температури повітря досягали мінус 5-13 °С , при цьому мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см нижче мінус 1-5 °С не опускалася, що не створювало загрози для рослин.