21 грудня 2022, 13:32, Техніка

Аграрій отримав прибавку врожайності на соняшнику завдяки комбінації глибокого розпушування з удобренням

Такий результат отримали в господарстві ТОВ «Трайгон Фармінг Харків», розповів керівник Олександр Онуфрик.

«...після того, як почали працювати глибокорозпушувачем ми відчутно збільшили врожайність соняшнику. Показники можуть дещо різнитися, але в середньому ми отримали на пів тони вищу врожайність з гектара, ніж раніше. Стосовно норми внесення добрив, то в перший рік використання глибокорозпушувача ми норму не зменшили. Але цього року ми вже бачимо ефективність. До того ж враховуючи їх подорожчання, будемо зменшувати кількість добрив, так як ефективність значно зросла. Глибоке рихлення дає можливість кореневій системі рослини розвиватися та забезпечує вологою. А внесення добрив на глибину в рядок дає соняшнику можливість отримувати всі необхідні поживні речовини влітку під час посушливого сезону», — каже Олександр.

Цьогоріч у зв’язку з проблемами зберігання врожаю і подорожчання ціни сушіння в господарстві ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» дещо скорегували об’єми площ під різні культури. Зменшили площі під кукурудзу, збільшили площі під ріпаком, пшеницею, залишається соя, а також раз на три роки в сівозміні є соняшник. Від кукурудзи наступного року відмовляться взагалі.

Після збирання кукурудзи в господарстві зробили мульчування, після чого проводиться рихлення глибокорозпушувачем TERRASTRIP від BEDNAR з одночасним внесенням добрив за допомогою причіпного бункера COMBO SYSTEM, що працює під надлишковим тиском. Це забезпечує точну норму внесення добрив навіть низької якості. Загальний об’єм бункера складає 5000 л (2000 л + 3000 л).

Соняшник в сезоні 2022: хвороби, захист і перспектива на 2023 рік
Читати

Зазначається, що глибокорозпушувачі TERRASTRIP виконують смуговий обробіток ґрунту на глибину до 55 см під посів широкорядних культур. Модель TERRASTRIP ZN 8R/50, яка працює в господарстві, має 8 робочих стійок. Крім того, машина оснащена стійками Active-Mix для активного розпушування та перемішування ґрунту, а також подвійними кольчастими котками, які ущільнюють ґрунт та забезпечують гарну структуру.

Нагадаємо, термін реєстрації для отримання техніки для завантаження зернових рукавів продовжено до 23 грудня.