20 липня 2017, 16:50, Насіння

Серед усіх зернобобових українські експерти радять вирощувати саме горох

Про це розповіла провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко, повідомляє AgroReview.

«Із горохом все чудово. Якщо в минулому сезоні було посіяно 240 тис га, в цьому 380 тис га. Урожайність гірша, ніж минулоріч, проте близько 1 млн тонн може бути експортовано (у порівнянні з 450 тис. т в цьому сезоні). У гороху хороші перспективи за сприятливих погодних умов — горох на початковій стадії потребує раннього приходу весни і багато вологи. Якщо погодні умови будуть такими, як це було попередні два роки, посівні площі під горохом будуть і далі розширюватися», — говорить експерт.

За словами фахівців, стосовно споживачів, просування і підвищення інтересу до української продукції, враховуючи горох, додаються певні зусилля.

Крім основного продукту зернобобових, розширюється вирощування нішевих культур: сочевиці, нуту, люпину. Вони користуються значним попитом — як на внутрішньому, так і на експортному.

«Також ці культури простіше виробляти з погляду органічності, тому що вони більш територіально економічні. Зернобобові можуть бути досить високомаржинальними і високоприбутковими саме з погляду адаптації структури посівів до тих реальностей, які існують на світових ринках», — додав Сергій Феофілов, генеральний директор УкрАгроКонсалт.