15 грудня 2022, 17:00, Урожай

​Україна зібрала врожай цукрових буряків на понад 2 мільйони тонн менший, ніж торік

​Підсумки сезону цукрового буряку 2022 підвів Kurkul.com у матеріалі: «Руйнуємо міфи про прибутковість цукрового буряку».

«На врожай найперше впливають кліматичні умови. В сезоні спостерігалась недостатня кількість опадів у Центрі України, а на Заході — навпаки. Але врожайність вдалось отримати хорошу. Показники на рівні минулого року, навіть може дещо кращі», — прокоментував аналітик НАЦУ «Укрцукор» Назар Михайловин.

Згідно з останніми даними Мінагрополітики, станом на 8 грудня в Україні викопано 8,9 млн т цукрових буряків з площі 176,7 тис. га. Наразі буряк зібрано з 98% площ, а середня врожайність цьогоріч склала 5,02 т/га.

Зазначається, що на Заході, а саме у Львівській, Тернопільській та Рівненській обл., посівні площі під цукровими буряками зросли. Водночас на Житомирщині та Чернігівщині скоротилися в 2 рази, а на Харківщині, Донеччині, Івано-Франківщині та Дніпровщині буряк взагалі не висаджували. Стрімко, майже у 4 рази, скоротились площі під солодким буряком на Київщині.

Разом з тим, деякі аграрії, які цьогоріч вирощували цукрові буряки та мають налагоджений збут, відмітили прибутковість культури в сезоні завдяки хорошому врожаю на рівні 60-75 т/га та цукристості. Деякі навпаки відмовилися від культури через її вимогливість до живлення на користь озимих.

Нагадаємо, на Хмельниччині збирання цукрових буряків затрималось на місяць, дощі вплинули на цукристість.

Читайте також: Салати, мікрогрін, квіти-цукіні: на Київщині подружжя вирощує ексклюзивні овочі.