15 грудня 2022, 09:00, Україна

Салати, мікрогрін, квіти-цукіні: на Київщині подружжя вирощує ексклюзивні овочі

Про це повідомляє life.pravda.com.ua.

Здебільшого на фермі вирощують зелень у форматі, який називається Market gardener, для сімейного бізнесу з маленькою ділянкою і ручним методом обробки, щоб отримувати максимум врожаю з маленької території. Для такого фермерства підбираються культури, які швидко ростуть і займають мало місця. 

«7 років тому ми почали тільки з квітів-цукіні, а вже через років 2-3 — продавали різні їстівні квіти для декору. Їх зазвичай беруть кондитери, щоб прикрашати десерти, а також бари для коктейлів. У цьому році під час війни квіти взагалі не продавалися», — розповідає Ірина.

Найпопулярніші продукти, які вирщують на фермі, — це зелень і салатні мікси. Цього року популярною стала мізуна — японська капуста, яку ще називають «павутинною гірчицею»

Цьогоріч подружжя вперше виростило гарбузи, зокрема, сорт Деліката, невеликий за розміром та, зі слів Ірини, смачний і зручний у використанні, тому що має дуже тоненьку шкірку. Інший — Blue Hubbard. Там жорсткіша і твердіша шкірка, але вони смачні та солодкі. На наступний рік планують виростити більше.

У подружжя фермерів є правило: кожен рік потрібно виростити 5-7% чогось нового. Це може бути зовсім новий продукт, як-от гарбузи, або якийсь різновид салату чи зелені. 

Читайте також: Овочі на зберіганні: як уникнути гнилей?

На фермі є 5 тунельних теплиць, які працюють з весни до осені. Сезон розпочинається у грудні та січні під час планування, а в березні фермери висаджують розсаду. Пізньою весною та влітку вже мають врожай.

Зараз на фермі вирощують тільки мікрогрін. В умовах відключень електроенергії інколи застосовують генератор. Якщо перебої зі світлом триватимуть і в березні наступного року, якусь частину врожаю фермери планують виростити пізніше, у більш теплий період.

Деякі продукти на фермі перестали вирощувати, зокрема, руколу. 

«7 років тому було мало руколи на ринку, тому було цікаво її продавати. Зараз ціна на руколу впала. Плюс, це достатньо примхлива рослина, тому її вражають шкідники і вирощувати її органічно не так просто», — пригадує Ірина.

Органічні добрива і засоби захисту подружжя фермерів купує в українських виробників, а знаряддя праці (мотоблок, сівалки) — американські.

Нагадаємо, на Закарпатті аграрії зібрали понад тонну врожаю ківі.