13 грудня 2022, 17:35, Урожай

Названо головні проблеми якості зерна пшениці урожаю-2022

Про це йдеться у матеріалі «Чи задовольняє пшениця-2022 потреби експортерів?» на Elevatorist.com.

Зазначається, що за словами Олега Оніщенка, експерта SGS, основна проблема пшениці-2022 — низька масова частка білку в зерні у перерахунку на суху речовину. Минулого року цей показник у середньому був на рівні 12,6%, цього ж року — 11,8%. За словами експерта, показники білку у пшениці цього року найменші за останні три роки, коли значення не опускалося нижче 12,5%.

«Це дуже низький показник, і відповідно клейковина опустилася до 21,6% порівняно з 25,9% минулого року. Але навіть це зниження не передає того, що насправді відбувається, тому що змінилося також співвідношення цих показників», — каже Олег Оніщенко.

Експерт звертає увагу, що показники клейковини у пшениці цього року занизькі та не відповідають значенням білку — зерно з такими параметрами не дотягує до якісних показників експортних контрактів.

Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени

Читати

Наприклад, минулого року показники білку і клейковини у пшениці були 12,58% і 25,3% відповідно. Коефіцієнт співвідношення цих двох параметрів — 2,06. Цього ж року середнє співвідношення знизилося до 1,83.

Також експерти відзначили високу заспореність сажкою. В середньому вміст заспорених зерен, які досліджувала ІП «СЖС Україна» в проекті «Карта якості - 2022», становив 10,35%. Зазначається, що це велика цифра, яка утворилася через значні максимальні результати в зразках. Цього року були випадки, коли заспореними виявлялися 100% зерен у зразку. Тому експерт каже, що більш реальні цифри середнього значення заспореності — 4,42% (медіана).

«При цьому заспореність зерен менше 8% має 68,1% врожаю. Порівняйте: минулого року цей показник був 73,6%. Заспореність більше 10% — 25,6% врожаю в порівнянні з 21,0 %. Тобто, навіть по цих цифрам можна очікувати, що із сажкою у врожаї не все так добре, як хотілося б», — зазначає Олег Оніщенко.

Водночас він зауважує, що за кордоном мало хто звертає увагу на зерна, забруднені спорами сажки. Хіба що на це звертають увагу в американських стандартах. Тим не менш, якщо ми експортуємо зерно, потрібно на це теж звертати увагу.