13 грудня 2022, 09:05, Україна

Якщо не вживати заходів, то до 2050 року 95% земної поверхні будуть становити деградовані ґрунти, — експертка

Про це зазначила Олена Корогод, президентка ГС «Органічна Україна» на III конференції «Національний виклик: Деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?», організованій компанією БТУ-ЦЕНТР і  ГС «Органічна Україна».

Експертка зазначила, що 25% всієї земної поверхні  ґрунтів деградовані. Щорічно планета втрачає 24 млрд т родючих ґрунтів. Від цього  страждають більш ніж 3,2 млрд людей. Якщо цей тренд продовжиться, то до 2050 року 95% земної поверхні будуть становити деградовані ґрунти.

«Ця проблема яка стосується всіх. Ґрунти втрачають родючість з багатьох причин. Є причини не прив’язані до сільського господарства і до діяльності людини, але більшість із них це все-таки інтенсивна діяльність людей на землі. Отже, це змінити. І при цьому отримувати до 1,2 трлн євро на рік економічної вигоди у всьому світі, якщо будемо  використовувати технології зупинення поточних тенденцій деградації ґрунтів», — зазначила Олена Корогод.

Також вона навела ще декілька цифр, що ілюструють ситуацію з деградацією ґрунтів в Україна:

  • За оцінками ФАО, 33% сільськогосподарських земель вже зазнали істотної деградації.
  • За даними досліджень компанії БТУ-Центр, проведених у 2021 році, понад 50% українських аграріїв уже відчули прояви деградації ґрунтів.
  • За останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу.
  • Рівень розораності України один із найбільших у світі – 53,9% (Польща — 36,5%, Німеччина — 34,1%, США — 17,5%, Китай — 12%).
  • За оцінками НААН, економічні збитки від деградації ґрунту до початку війни становили близько 40 млрд грн на рік.
  • Більш ніж 200 тис. га території забруднені мінами, снарядами уламками боєприпасів через воєнні дії.

Щодо останнього, то Олена Корогод зауважила, що експерти стверджують — на розмінування 1 га площі потрібен 1 день. Якщо зважати на вказану цифру замінувань, то можна уявити обсяги ресурсів, які доведеться витратити, аби повернути у вжиток заміновані землі.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Війна в Україні знищує ґрунти — як врятувати мертві землі