1 грудня 2022, 09:00, ЗЗР

В Україні потрібно створити комітет для моніторингу резистентності шкодочинних організмів до ЗЗР — думка

Про це розповів доктор біологічних наук Сергій Хаблак в авторському блозі: «Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени» на SuperAgronom.com.

«Сприятливі зміни дозволяють особині, яка містить цю зміну, виживати та розмножуватися, в результаті чого її потомство становить більший відсоток популяції в наступних поколіннях. У грибів це може статися відносно швидко, оскільки їх репродуктивна частота (тобто кількість нащадків, отриманих від однієї особини, і швидкість, з якою вони завершують свій життєвий цикл) висока», — пояснює фахівець.

Так, наприклад, грибні хвороби виробляють стійкість до діючих речовин хімічних класів триазоли і стробілурини, тому ефективність цих препаратів на патоген з кожним роком стає меншою, зрештою вони перестають діяти, у більшості випадків, на хвороби.

Фахівець відмічає, що діючі речовини із класу триазолів мають системну дію та є основними компонентами більшості фунгіцидів. Він пояснює, що сайт дій в клітині у розрізі хімічного класу та механізму дії на патоген один і той самий, а тому фунгіциди однокомпонентні односайтові та багатокомпонентні з меншими дозами діючих речовин — це швидкий шлях до виникнення у збудників хвороб стійкості до діючих речовин препаратів.

«Ситуація по біофунгіцидах, біоінсектицидах інша, вони можуть стати виходом із цієї ситуації, до них стійкість хвороб ще не виробилася і вони безпечні для здоров'я людей. Важливо, щоб в Україні почали моніторити розвиток резистентності, тестувати діючі речовини і норми фунгіцидів щодо збудників хвороб, фіксувати поширення штамів у розрізі областей і надавати рекомендації щодо комбінування діючих речовин та їх норм», — каже Сергій Хаблак.

До прикладу він наводить діючий комітет типу FRAC (Fungicide resistance action committee) в США і Європі та наголошує, що для продовольчої національної безпеки наразі актуально створення в Україні аналогічної структури, яка би відслідковувала резистентність збудників хвороб, шкідників, бур'янів до діючих речовин препаратів та їх комбінацій.

Нагадаємо, у господарстві на Чернігівщині через війну замість безводного аміаку вносять аміачну воду.