30 листопада 2022, 13:30, Україна

Рекордну кількість опадів в другій декаді листопада зафіксували на Сході та в Центрі — 3-4 декадні норми

Про це йдеться в аналітичний довідці НААН станом на 25 листопада.

Науковці відмітили, що складні погодні умови включали густі тумани, сильний вітер, ожеледь, ожеледиця, значні дощі та сніг, налипання мокрого снігу та грози у південних і центральних областях, на Заході — перші істотні морози.

«Крім південних, східних та прилеглих до них районів центральних областей у кінці другої декади листопада спостерігалося утворення досить високого для цього часу снігового покриву. На деяких територіях східних та центральних областей за попередню декаду зафіксовано рекордну кількість опадів — 3-4 декадні норми», — йдеться в повідомленні.

Максимальна температура повітря в окремі дні підвищувалась до 2,8-10,1°С тепла, мінімальна у найхолодніші ночі — знижувалася до 2-8°С морозу. У найтепліші дні поверхня ґрунту нагрівалася до 10-12°С тепла, у найхолодніші ночі охолоджувалася до 4-8°С морозу.

За даними Укргідрометеоцентру опади різної інтенсивності (від слабких і помірних до сильних злив та снігопадів), спостерігалися впродовж 4-6 днів на всій території країни. У більшості областей середня обласна кількість опадів за другу декаду листопада становила 124-193% декадної норми (20-28 мм):

  • у Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській та Харківській областях — 207-294% декадної норми (29-47 мм);
  • у Волинській та Рівненській областях кількість опадів за декаду була близькою до норми (12-15 мм).

Найбільша кількість опадів за декаду відмічалася у Дніпропетровській області — 363% декадної норми (58 мм). На більшості метеостанцій Дніпропетровської, Харківської областей, на метеостанціях Гайворон (Кіровоградської області) та у Запоріжжі, де за декаду випало від 54 до 75 мм, було на 6-26 мм перевищено максимальну кількість опадів за другу декаду листопада за період спостережень з 1961 р.

Добовий максимум опадів у багатьох районах центральних, Харківської, в окремих районах північних та півночі Одеської областей досягав 20-35 мм (1,2-2,3 декадні норми).

Читайте також: Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени

Станом на 20 листопада у південних, східних, Полтавській, Дніпропетровській, окремих районах Кіровоградської, Вінницької, Львівської та Волинської областей снігу на полях не було. На решті території країни спостерігався сніговий покрив висотою від 1 до 9 см. У більшості районів Чернігівської, Київської, окремих районах Сумської, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей його висота становила від 10 до 18 см.

Додається, що в кінці другої декади листопада у Волинській, Рівненській, у багатьох районах північних, окремих районах Львівської, Хмельницької, Черкаської, Харківської та Миколаївської областей ґрунт промерзав до 1-6 см. На решті території країни він був талий.

Нагадаємо, агрометеорологічні умови для завершення вегетації озимих культур у цьому році складалися цілком задовільно.