30 листопада 2022, 12:00, ЗЗР

Кількість мишоподібних гризунів у посівах озимих зросла по всій Україні

Про це йдеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Відмітимо, що в другій декаді листопада найбільшу чисельність мишоподібних гризунів у посівах озимих зернових фахівці відмічали у західних областях, зокрема, в посівах озимого ріпаку.

Нині повсюди на 25-100% багаторічних трав, садах, незораних площах після просапних культур, неугіддях, інших природних стаціях кількість мишоподібних гризунів відмічена в кількості по 2-4 колоній /га, в осередках Вінницької, Миколаївської, Полтавської, Черкаської областей до 5-6 колоній.

Читайте також: Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени

У Миколаївській та Одеській областях обліковують курганчикових мишей, які не споживають зелені рослини, а харчуються насінним кормом із культурних та диких злаків. За даними спеціалістів кількість курганчиків на 1 га становить 1-4.

«Враховуючи здатність мишоподібних до швидкого розмноження та міграцій, наявність кормів чисельність їх зростатиме, тому необхідно посіви озимих тримати під постійним контролем. За наявності 3-5 жилих колонії /га, гризунів знищують шляхом розкладання зернових принад дозволеними родентицидами», — радять фахівці Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, з похолоданням личинки хлібної жужелиці знизили свою активність.