28 листопада 2022, 13:47, Урожай

Попиту на ріпак до кінця 2022 року не буде — експерт

Про це повідомляє Latifundist.com з посиланням на слова директора консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрія Гаврилюка.

Експерт  зазначив, що ціна на ріпак не росте через численні обмеженнями роботи «зернового коридору‎»‎ і зміщення традиційного періоду експорту ріпаку. 

«‎‎Україна вивезла дуже багато ріпаку в Польщу та транзитом в Німеччину. Крім того, власний врожай в ЄС росте вже 3-й рік поспіль, а споживання залишається практично без змін. Саме через це залишки ріпаку в експорто-орієнтованій Польщі залишаються рекордно високі», — розповів Юрій Гаврилюк. 

Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця

Читати

Своєю чергою, акцентує фахівець, такий стан речей бачать і локальні європейські переробники і трейдери, які зовсім не поспішають викуповувати товар з ринку, розумуючи, що товару вистачить усім і на тривалий час.

Юрій Гаврилюк зазначив, що до кінця 2022 року попиту на ріпак не  буде. Переробні заводи забили свої склади, тому навіть посередникам важко реалізувати те, що в них є. Водночас після нового року якась хвиля попиту повинна бути. 

«‎Але вона завжди є тільки через те, що на той момент проходить половина сезону і ті запаси, які були закуплені прямо з полів, — уже перероблені, а працювати далі потрібно. Цей попит буде легко покритий з внутрішніх запасів в ЄС‎», — розповідає експерт. ‎

Юрій Гаврилюк відзначає, що більшість експортного потенціалу Україна вже реалізувала і дане питання не має стояти дуже гостро для українського виробника. 

«А для тих хто все ж досі сидить зі своїм врожаєм — особливої надії на відновлення цін ми не бачимо‎»‎, — відзначив директор Barva Invest.