28 листопада 2022, 12:13, Посівна

Активна вегетація посівів озимих вже припинилася, — агрометеорологи

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на агрометеорологічний звіт Укргідрометцентру.

Зазначається, що підвищена теплозабезпеченість за рахунок підвищеного температурного фону у період жовтень — 20 листопада (середня температура цього періоду на 1,5-2,5°С перевищила норму) сприяла повільному розвитку пізніх посівів (у фазах проростання зерна, утворення «шильця» та сходів), частка яких, за експертною оцінкою, на кінець нинішньої осені становить близько 60%. При тому, що добре розкущених посівів, готових до можливих несприятливих умов перезимівлі, за спостереженнями метеостанцій на тестових полях, лише близько 20-25%. Проте візуальна оцінка стану їх переважно «добре».

За попередніми розрахунками у період 5-15 листопада відбувся перехід температури повітря через +5°С у бік зниження, почався період «передзим’я». Такі строки закінчення осені у степових областях виявилися близькі до середніх, на решті території — на 1,5-2 тижні пізніші середніх багаторічних строків.

Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени

Читати

У другій половині декади із зниженням середніх добових температур повітря до показників нижче біологічного нуля, нічних температур — до морозів, активна вегетація припинилася. Її тривалість виявилася в середньому на 1,5-2 тижні більшою за середню багаторічну. Лише у південних, Дніпропетровській та Закарпатській областях озимі культури повільно вегетували і перебували у фазах утворення вузлових коренів та кущіння, на пізніх посівах — проростання зерна та утворення сходів.

Зазначається також, що мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав в окремих районах північно-західних та Вінницької областей знижувалася до мінус 1-2°С, на решті території вона була позитивною.

Стан рослин переважно добрий та задовільний.

За визначенням агрометеорологів, густота посівів сформувалася у межах 260-660 рослин на 1 м2, загальна кількість стебел на 1 м2 становила від 460 до 1130, кущистість — 1,5-2,7 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 10 до 21 см.

В озимого ріпаку, за винятком південних та Дніпропетровської областей, відмічалося припинення вегетації у фазі утворення листової розетки. Стан рослин добрий.

Читати також: Названо поширені помилки при сівбі озимини у пізні строки