25 листопада 2022, 16:50, Добрива

Науковець розповів, як визначити фактичну доступність поживних речовин в ґрунті і їх співвідношення

Про це розповів Віталій Орєхов на своїй сторінці у facebook.

«Давно захоплююся працями Альбрехта, нажаль жодна з технік точного землеробства, що мені довелося зустрічати, не враховує його підходів», — написав він.

Фахівець зазначив, що аналіз ґрунту Альбрехта дає детальний огляд поточного стану хімії ґрунту. Рекомендації щодо добрив, засновані на ньому, компенсують дисбаланс і сприяють продуктивності ґрунту.

З його слів, фактична ефективність поживних речовин, доступних рослинам, залежить від багатьох чинників, зокрема, мікробної активності ґрунту, складу ґрунту та його хімічної рівноваги. Роль аналізу Альбрехта надає інформацію про хімічний баланс у ґрунті і дозволяє зробити висновки для оптимального використання добрив.

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

Наприклад, потенційна і поточна обмінна ємність надає інформацію про мікробну активність. Якщо вони знаходяться близько один до одного і в діапазоні 80-100%, це свідчить про те, що ґрунт здатний зберігати поживні речовини та підтримувати їх мобільність.

«Значення pH ґрунту також надає інформацію про потенціал зв’язування поживних речовин. Ключовим питанням у відновлюваному землеробстві є накопичення гумусу в ґрунті. Він відображає кількість органічно зв'язаного вуглецю, — пояснює Віталій Орєхов. — Різні співвідношення поживних речовин і їх ступінь насичення, у свою чергу, надають інформацію про взаємодію поживних речовин. Наприклад, занадто високий вміст фосфору може перешкоджати засвоєнню інших необхідних елементів, таких як цинк, магній або залізо»

Нагадаємо, фахівці пояснили, як впливає збільшення робочої швидкості на ефективність обприскування.