28 листопада 2022, 10:35, Насіння

Насінництво і гібридизація можливі лише на поливі, — Володимир Яковчук

Про це йдеться у матеріалі «Будуємо насіннєвий завод і знайшли економічний ефект у роботизованому молочному скотарстві: Володимир Яковчук про диверсифікацію бізнесу Ерідон» на Latifundist.com.

Загалом компанія має 2,5 тис. га площ під зрошенням: 1 тис. га в Одеській області, 500 га біля с. Почуйки (Житомирська обл.) та 1 тис. га біля с. Нова Дмитрівка на Черкащині, де вирощують, зокрема, гібриди для IFAGRI. У «Ерідон» є також поля гібридизації інших міжнародних компаній, яким надають послуги з розмноження насіння кукурудзи та соняшнику.

«Вирощування ділянок гібридизації або насіння без поливу — це дуже небезпечно, бо тоді ми залежимо від погоди. Для того, щоб товарна кукурудза могла дати 10 т/га, треба мати мінімально 300 мм в метровому шарі ґрунту і 200 мм у вегетативному періоді розвитку кукурудзи, а для ділянок гібридизації це надважливо. Але зважаючи на фактори кліматичних змін за останні 5 років, досягти цього практично неможливо. Тому прийняли рішення два роки тому інвестувати в систему зрошення», — розповів Володимир Яковчук, керівник групи агропідприємств компанії «Ерідон».

У місці вирощування насіння гібридів міжнародних постачальників забирають воду з річки Дніпро. Для цього побудували трубопровід довжиною ≈12 км до басейну-накопичувача на 50 тис. м3, і відповідно звідти йде розводка по полях.

«На сьогодні ринок дуже вибагливий. Наприклад, клієнт хоче насіння з масою тисячі від 250 до 270 г. Ми це забезпечуємо, зокрема, за рахунок поливу та генетики. Але виникає питання, де доробляти нашу продукцію. Зазвичай ми везли її до великих партнерів, але минулого року прийняли рішення побудувати власний насіннєвий завод», — зауважує Володимир Яковчук.

Озима пшениця та кукурудза на Чернігівщині: оптимізація технології під конкретний результат

Читати

За його словами, площа майбутнього насіннєвого заводу становитиме 6,4 га. З початком повномасштабної війни «Ерідон» був змушений призупинити будівництво, розпочате у січні 2022 року, проте вже за місяць роботи були відновлені.

Новий завод зведе до мінімуму вплив людського фактору на генетичну чистоту насіння — після хаскерів нетипові качани кукурудзи будуть визначатися спеціальною машиною, яка називається оптоселектор. Окрім того, зберігатися насіння буде не в біг-бегах, а в октабінах.

«Вже на наступний рік ми плануємо запустити повний цикл роботи заводу. До речі, калібрувальне відділення, протруєння і упаковку ми запустимо вже навесні, отже частину насіння, яке ми вирощуємо на наших полях, заберемо і будемо вже доробляти на нашому заводі», — каже керівник групи агропідприємств.

І додає, що перша черга передбачає прийомку 15 тис. т кукурудзи в качанах, або 7 тис. т насіння після калібрування. Це ≈350 тис. посівних одиниць (80 тис. насінин в кожному мішку). Надалі, для повного забезпечення заводу, треба досягти щонайменше 3 тис. га на зрошенні.

«Ми будемо надавати послуги насіннєвим компаніям і тепер зможемо запропонувати їм комплексну послугу доробки насіння на заводі з обладнанням нового покоління. Зараз якраз ведемо переговори з багатьма насіннєвими компаніями, які зацікавлені в співпраці. У нас вже є домовленості з постачальником IFAGRI, для якого ми вже вирощуємо чималий об’єм насіння і ексклюзивно представляємо цей бренд», — каже Володимир Яковчук.

І зазначає, що зараз гібриди IFAGRI займають 10-15% у портфелі «Ерідон», у планах наростити цю частку до 30%.

При цьому гібриди згаданого бренду вирощують і на власних виробничих площах. У цьому році вже засіяли 30% із 25 тис. га площ під кукурудзою, а в наступному році планують вийти на 50%.

«Кожен може подивитися на наших полях результати, поспілкуватися з нашими агрономами і зробити власні висновки. Сьогодні однією з ключових генетичних характеристик стала вологовіддача. Наприклад, гібрид Сканер зібрали з вологою 19-20%. Із врахуванням затяжних дощів, це дуже гарний показник для нашого регіону. Є й інші гібриди, які нам дуже сподобалися за два роки вирощування і демонструють удові результати як по врожайності, так і по вологості, — Вархол та Блекрок. Більшість гібридів мають різне призначення. Наприклад, гібрид Мітинг із високим ФАО може вирощуватися і на зерно, і на силос, і для виробництва біогазу. Він підійшов нам для силосу, тож ми вже запланували 1,2 тис. га на посів у 2023 р.», — розповів Володимир Яковчук.

Читати також: Піски та супіски: як на таких ґрунтах та за умов спеки і посухи на Київщині вирощують культури