11 листопада 2022, 09:03, Техніка

Помилки в осінньому обробітку ґрунту шкодять врожайності ще не посіяної сої, — Мірненко

Таку думку висловив Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна», у матеріалі «Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива» на Kurkul.com.

 «Якщо говорити про базові процеси у вирощуванні сої, то я в першу чергу, почав би з технології обробітку ґрунту. Тому, що часто трапляються ущільнення, обробіток занадто вологого ґрунту чи занадто пізно осінню. Основний ефект від інтенсивного обробітку дає не агрегат, а мікрофлора ґрунту якій дали доступ до кисню. Мікробіоті потрібно як мінімум два тижні до морозів аби виконати свої завдання. З іншої сторони, обробіток перезволоженого поля — це руйнування структури ґрунту, це перекриття доступу до повітря. Помилки в осінньому обробітку шкодять врожайності ще не посіяної сої», — зазначив Володимир Мірненко.

І поділився цікавими кейсами, які бачив цього року на полях. По-перше, це суцільний і міжрядний обробіток для широкорядно посіяної сої. Також в тих регіонах, де часто туман, дуже ефективний вплив міжрядного обробітку в посушливий період. Така опція дозволяє запустити в міжрядді інтенсивний газообмін. Таким чином роса випадає не лише на поверхні поля, а й в повітряні пори й дає ефект вологості ґрунту.

Володимир Мірненко не рекомендує різко та одномоментно переходити із наявної системи землеробства на кардинально нову.

«Ціна на дизель піднялася, а, отже потрібно більш ретельніше приймати рішення про глибокий обробіток. Дослідіть ваші поля, де він справді потрібен і на яку глибину. Тоді пускайте техніку в поле, але ні на сантиметр глибше. Не оріть там, де це не потрібно або просто у плані агронома записано. І побачите, що проблема ущільнень зникне», — наголосив він.

Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка

Читати

Експерт розповів, що економія на оранці може призвести до ще більших витрат.

«На полях без оранки доведеться вносити у більшій кількості гербіциди, фунгіциди, інсектициди та добрива. Найкращий фунгіцид — це плуг. Якщо я не вкладу в шар від 15 см і глибше пожнивні рештки, то це означає, що доведеться вносити туди мінеральні добрива. І це все мені обійдеться набагато дорожче», — наводить приклад Володимир Мірненко. 

Проте оранка, хоч і економить витратити на добривах, але забирає «депозит» органіки з ґрунту. Останній же доведеться, якимось чином у землю повертати.

«Якщо я утримаю ґрунт в балансі, то в принципі система працює. Якщо постійно тільки забирати, тоді краще думати про мінімальний обробіток за будь-яку ціну. Але це не буде економічно вигідніше, хімії доведеться застосовувати більше», — розповів представник компанії «Пьоттінгер Україна».