9 листопада 2022, 17:11, Добрива

Як зменшити непродуктивні втрати азоту при внесенні добрив — розповів експерт

Про це йдеться в матеріалі: «Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту», повідомляє SuperAgronom.com.

«Решта внесеного з добривами азоту умовно втрачається через те, що певна частина діючої речовини, потрапляючи у ґрунт, використовується мікроорганізмами для розкладання органічних решток. Ще частина азоту втрачається через процеси промивання у вигляді нітратних форм N та випаровування з утворенням аміаку», — пояснив менеджер з розвитку напряму спеціальні та мікродобрива компанії «Ерідон» Микита Суворов.

Ефект від роботи мікробіоти в ґрунті можна отримати з часом у вигляді підвищення вмісту органічної речовини (гумусу), додав фахівець. Але щоб отримати швидшу віддачу, потрібно обмежити роботу мікроорганізмів, аби вони відбирали менше поживного азоту в рослин. Цього можна досягти, застосовуючи препарат Thio-Sul® .

«За допомогою Thio-Sul® ми на 2-3 тижні нейтралізуємо нітрифікуючі мікроорганізми у ґрунті, тим самим уповільнюючи нітрифікацію азоту, який вносимо з добривом. Конкретно — з КАСом. Таким чином лишаємо більше азоту в доступі для рослин і відповідно збільшуємо ефективність тих грошей, що вкладені в азотні добрива», — обґрунтував фахівець.

Він зазначив, що ефективність азоту після внесення бакової суміші КАС з Thio-Sul® в середньому вища на 20% порівняно з традиційними добривами (аміачною селітрою) — за рахунок зменшення газоподібних втрат аміаку із ґрунту та промивання нітратних форм азоту по профілю ґрунту, а також блокування доступу на певний період мікроорганізмів ґрунту до азоту добрива.

Нагадаємо, фахівці розповіли, як підвищити ефективність внесення добрив під час сівби.

Читайте також: Овочі на зберіганні та як їх знаходять гнилі