9 листопада 2022, 09:00, Техніка

Фахівці розповіли, як підвищити ефективність внесення добрив під час сівби

Про це йдеться у матеріалі Latifundist.com — «Втрати від неякісного посіву коштують більше ніж оновлення техніки, або Що можуть оновлені сівалки TERRASEM».

Це рішення — оновлена серія посівних комплексів TERRASEM, яку презентували інженери компанії PÖTTINGER.

«Культури з коротким та довгим вегетаційним періодами потребують різних методів внесення стартових добрив, тому нове покоління TERRASEM може вносити добрива в рядок, в міжряддя та в рядок і міжряддя одночасно», — наголосили в PÖTTINGER. 

Як і в попередній серії TERRASEM, дозатори в нових моделях оснащені електричним приводом та виготовлені з нержавіючої сталі для роботи з добривами. Новинкою є оснащення дозаторів заслінкою, яка розподіляє потік посівмату або добрива до одного з двох або до двох одночасно розподільчих грибків. Тепер немає потреби в рухомій перегородці в середині бункера. Потрібно засипати у більший відсік те, що має більшу норму і направити потік від відповідного дозатора до потрібного розподільчого грибка, кажуть фахівці. Вони розповіли детальніше про особливість роботи дозаторів для добрив та їх налаштування залежно від культури, яка висівається.

  • Культури з коротким вегетаційним періодом ефективніше використовують добрива, що розміщені в безпосередній близькості до насіння.

«Для висіву таких ви можете обидва потоки (і посівного матеріалу, і добрив) направити до розподільчого грибка, що відповідає за висівну балку. Якщо ви висіваєте без внесення стартових добрив (наприклад, сою), то можете обидва бункери заповнити посівним матеріалом і потоки від обох дозаторів так само направити в один розподільчий грибок. Цей же принцип можна застосувати для висіву суміші з культур різної фракції. Така система налаштування потоків має назву Single shoot», — пояснили фахівці.

Таким чином, один відсік заповнюється дрібним насінням, а другий крупним. Норма висіву зберігається по всьому полю, а ефект від протрушування мілкого насіння донизу бункера попереджується. 

  • Культури з довгим вегетаційним періодом потребують більшої кількості добрив, але можуть страждати від безпосереднього контакту з ними.

Для висіву таких культур виробник передбачив систему налаштування потоків Double shoot, при використанні якої потік від одного дозатора направляється до одного розподільчого грибка, а від іншого — в інший. Таким чином добрива будуть внесені чітко в міжряддя. Цю ж систему виробник рекомендує застосовувати для сівби однієї культури під покривом іншої. Наприклад, висівати люцерну з міжряддям в 12,5 см та один рядок ячменю через кожні два рядки люцерни. Або висівати кострицю з потрійним рядом і меншим міжряддям 6,25 см і більшим 12,5 см. 

  • Для культур середнього вегетаційного періоду та середніх норм внесення добрив можна застосувати систему Double Mix Shoot.

За її застосування потік добрив розподіляється порівну між двома розподільчими грибками (посівного матеріалу та добрив).

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Дозатори відсікаються від бункера герметичними заслінками, що дає можливість замінити висівну котушку навіть за повного бункера. Над дозаторами розміщено герметичні ляди через які бункер зручно звільняти від залишків посівмату чи добрив.

Зазначається, що всі моделі нової серії мають збільшений об’єм бункера. Зокрема, об’єм бункера 6-метрової моделі V6000 DZ збільшено до 5,6 м³. Враховуючи поділ бункера 60:40, передній відсік тепер вміщує 3,35 м³, а задній — 2,25 м³.

Серія представлена моделями з шириною захвату від 3 до 9 м.

Нагадаємо, BEDNAR розширив серію глибокорозпушувачів новою складаною моделлю.