2 листопада 2022, 15:26, Урожай

Собівартість виробництва голонасінних гарбузів значно вища, але й прибуток удвічі більший, — експерти

Про це повідомляє Kurkul.com.

Зазначається, що одна з головних особливостей полягає у  необхідності придбання спеціальних комбайнів, які більш делікатно витягують ядро з гарбузів.

«Спеціальний австрійський агрегат коштує від €130 тис. Зараз ціна €2000 за т насіння, якщо зібрати по 500 кг сухого насіння з 400 га, то фактично можна одразу повернути гроші на техніку», — цитує видання слова керівника проєкту «Голденкерн» Леоніда Кононенка.

Однак зазначається, що цих витрат можна уникнути, якщо використовувати вітчизняну техніку.

Вирощування гарбузів є перспективним напрямком в Україні

Читати

Загалом рентабельність вирощування голонасінних гарбузів становить приблизно 30-35%.

Зазначається також, що торік в  Херсонському державному аграрно-економічному університеті підрахували вартість вирощування та заробіток на голонасінних гарбузах. Так, за умови наявності власної техніки, фермери можуть отримати від €500-800 з 1 га голонасінних гарбузів.

«Якщо порівняти витрати на сівбу і збирання звичайного та голонасінного гарбуза, то вони значно вищі на виробництво голонасінного, але й прибуток удвічі більший», — дійшли  висновку науковці. 

Видання підрахувало цьогорічні витрати на вирощування «голих» гарбузів:

  • Насіння. Цьогорічна ціна нього зросла до €25/кг, якщо замовляти оригінальне насіння з Австрії. Українські аграрії продають власне штирійське насіння за ціною менше ніж €10/кг. Відтак при нормі середній нормі висіву 5 кг/га, витрати насіння становитимуть — €125/га;
  • Добрива. Їх кількість варіюються в залежності від регіону та типу ґрунту. В середньому на 1 га потрібно: 20 т перегною або іншого органічного добрива, азоту — 50 кг, суперфосфату — 60 кг, калію — 50 кг. Підрахувавши це все разом вийшло — €320/га.
  • Польові роботи за умов наявності власної техніки. Витрати на оранку та культивацію — €250.
  • Витрати на механічне збирання і сушіння за наявності власної техніки — €650.
  • Середня врожайність — в межах 0,5-0,7 т/га, хоча деякі фермери називають цифру в понад 1 т/га.
  • Закупівельна ціна насіння. Дуже різна залежно від регіону — трапляється від 120 до 160 грн/кг або приблизно €3/кг.