1 листопада 2022, 13:47, ЗЗР

Аграріям розповіли, як захистити посів ріпаку від ріпакового пильщика

Про це розповів доктора білологічних наук Сергій Хаблак у матеріалі: «Шкідники ріпаку, схеми захисту від них, збирання врожаю».

Теплої погоди несправжні гусениці живляться листям, яке грубо об’їдають, залишаючи незайманими жилки.

«Личинки першого покоління шкодять у червні. Закінчивши свій розвиток, несправжні гусениці зариваються в ґрунт на глибину 2-10 см. Тут вони плетуть кокони і перетворюються на лялечок. Через півтора-два тижні з лялечок виходять трачі другого покоління, несправжні гусениці якого шкодять зазвичай у кінці липня — в серпні», — каже фахівець.

Відмічено, що частина личинок першого покоління не заляльковується, а діапаузує до весни наступного року. Літня діапауза настає за температури понад 27°С і відносної вологості менш ніж 50%. Восени за температури 18°С і нижче, світлового дня тривалістю 14-15 год та за помірної вологості ґрунту несправжні гусениці другого покоління впадають у діапаузу. Перше покоління пошкоджує ярий ріпак, друге — озимий.

Читайте також: Гербіцидний захист озимого ріпаку в класичній системі та Clearfield

Фахівець відмітив, що холодна і дощова погода несприятлива для трачів — вони можуть загинути, не відклавши яєць. Але за оптимальної погоди може розвинутися і третє покоління, яке живитиметься молодим озимим ріпаком. Найкращі місяці для розвитку трача — травень-червень та серпень-вересень, особливо за теплої та сухої погоди, тоді рівень їхньої шкодочинності найвищий, каже Сергій Хаблак.

«Найбільшої шкоди завдає несправжня гусениця трача озимому ріпаку ранньої осені. Тільки в сприятливі роки, з теплою і помірно вологою другою половиною літа та погожою осінню, спостерігається частковий виліт дорослих трачів третього покоління, які не відкладають яєць і зазвичай гинуть», — пояснив він. — Для захисту посівів від гусениць підгризаючих совок та несправжніх гусениць ріпакового трача можна використовувати такі препарати, як Нурел Д або аналоги ШаманТвікс»

Нагадаємо, на Харківщині під урожай-2023 посіють майже втричі менше озимих.