31 жовтня 2022, 15:37, Технології

Обробіток ґрунту як чинник формування врожайності недооцінюють — думка

Такою думкою поділився бренд-менеджер «Пьоттінгер Україна» Володимир Мірненко у ході Дискусійного соєвого клубу, який відбувся 28 жовтня.

Він зазначив, що обробіток ґрунту є базою в технології вирощування будь-якої культури, адже такі проблеми, як ущільнення, обробіток занадто вологого ґрунту, робота в неправильній фазі ґрунту по температурі і вологості може сильно нашкодити і знизити потенціал врожайності. 

«Я бачив кілька позитивних прикладів догляду за посівами сої, які включали культурний і міжрядний обробітки. Міжрядний обробіток — доволі непоганий елемент для широкорядно посіяної сої. По деяким полям недалеко від Дніпра, де часто трапляється туман, ми (прим. ред. — фахівці компанії «Пьоттінгер Україна») помітили дуже ефективний вплив міжрядного обробітку в посушливий період за рахунок того, що розрихлений ґрунт у міжрядді мав інтенсивніший газообмін, роса потрапляла не лише на поверхню поля, а й в повітряні пори. Її більше зберігалося, не вся вона випаровувалася з першими сонячними променями», — відмітив Володимир Мірненко.

На весну 2023 року в компанії планують широке випробування в Україні штригельних ротаційних борін та культиваторів для міжрядного обробітку. Результатами і досвідом Володимир Мірненко обіцяв поділитися.

Також фахівець прокоментував вимушене зменшення кількості обробітків та проведення їх по ситуації цьогоріч, надавши такі поради:

  • за можливості скоротити кількість інтенсивних обробітків плугом

«Українці орють там, де треба і там, де ґрунт цього не потребує, що призводить до поганих наслідків. Я надіюся, що в Україні зменшиться кількість інтенсивних обробітків, — каже він. — Інтенсивний обробіток це тимчасове рішення»

 

  • не потрібно різко переходити з наявної в господарстві системи землеробства на нову

На думку фахівця, аграрію потрібно дослідити, де реально потрібен глибокий обробіток і на яку глибину. Ні на сантиметр глибше і тільки за потреби.

 

Нагадаємо, плужну підошву на глибині 40 см можна подолати глибоким розпушуванням.