30 жовтня 2022, 12:34, Насіння

У Великій Британії випробовують ГМ-пшеницю з підвищеним вмістом заліза та цинку в зерні

Як зазначає Farmers Weekly, продукція з такої пшениці яка має значні переваги для харчування, особливо для тих, хто страждає від недоїдання.

Пшениця, розроблена вченими з Центру Джона Іннеса (JIC, Норвіч), була модифікована за допомогою двох генів, які беруть участь у транспортуванні поживних речовин навколо рослини.

«Це запобігає блокуванню заліза у висівках, з яких воно погано засвоюється кишківником людини», — пояснює Крістобаль Уауї, який разом із Яннеке Балк і Джеймсом Сіммондсом проводить польові випробування.

У попередній роботі було ідентифіковано ген пшениці, що кодує вакуолярний транспортер заліза (VIT2), який допомагає секвеструвати залізо в конкретних компартментах клітини.

Bayer бачить перспективу виробництва ГМ-кукурудзи в Україні

Читати

Команда JIC успішно перевиробляє VIT2 при розвитку зерна, зберігаючи залізо в ендоспермі, який утворює біле борошно. Ця лінія пшениці пройшла успішні польові випробування у 2019 та 2021 роках.

Нещодавно ген нікотинамід синтази (NAS2) з рису, відповідальний за транспортування поживних речовин навколо рослини, був перенесений у лінію пшениці разом із VIT2.

«Ген NAS2 присутній у пшениці, але ми мали більше знань про його ефективність завдяки дослідженням рису, тому ми використали цей ген рису. Послідовності генів рису та пшениці приблизно на 90% ідентичні», — пояснює професор Уауї.

Завдяки підвищенню рівня NAS2 у цільній рослині пшениці залізо та цинк стають більш рухливими, і більша їх кількість переміщується в зерна.

Це третій рік польових випробувань ГМ-пшениці у Великій Британії, і вперше ГМ-пшениця з VIT2-NAS2, переведена в сорт Філдер (Fielder), була посіяна в полі.

«Жнива вдалися. Ділянки були недостатньо великими, щоб оцінити врожайність, але компоненти врожайності зерна були подібними до немодифікованого контролю, підтверджуючи відсутність зниження врожайності. Початкові тести на ендоспермі вказують на подвійне збільшення вмісту заліза в білому борошні, а також вдвічі більше цинку в борошні грубого помелу. Хоча частина цинку міститься у висівках, ми очікуємо, що він більш розчинний і, отже, біодоступний, як ще один позитивний ефект NAS2. Це буде перевірено на культурах кишкових клітин», — повідомляє професор Уауї.

Наступним кроком буде співпраця з глобальними партнерами для створення сортів цих ліній, до яких фермери зможуть отримати доступ і вирощувати їх.

«У всьому світі це дуже важлива властивість, яка може вирішити проблему загального дефіциту поживних речовин, особливо в країнах, що розвиваються», — кажуть учені.

Читати також: Юридично ГМО в Україні відсутнє, але є тіньовий ринок ГМО-продукції — Мінагрополітики