30 жовтня 2022, 10:38, Урожай

Виноградарі з Миколаївщини отримали неочікувано вищу врожайність — 10 т/га

Нинішній рік для «Радсаду», як і більшості миколаївських аграріїв, був складним. Як повідомляється, 5 березня підприємство зазнало ракетних ударів з боку окупантів. Одна з них влучила у приміщення винзаводу та повибивала всі вікна, зруйнувала стелю. Від ворожої ракети загинула працівниця підприємства, інша отримала значні поранення.

«На початку березня ми витримали бойове хрещення, коли російські окупанти почали масований обстріл селища. Але це не зломило наш дух. Планували зібрати по 7,5-8,5 т/га винограду, зараз дотягуємо до 10,0 т/га. Ніхто цього не очікував. Мабуть, нам допомагає природа та вищі сили, а головне — працездатність самих «радсадівців», — каже директор Олександр Смирнов.

Як зазначив виконувач обов’язків головного агронома Євген Корнієнко, цьогорічні погодні умови сприятливі для виноградників і відносно нормальні для польових культур, яких під урожай-2022 було посіяно 1400 га.

Технологія вирощування винограду
Читати

На виробничих процесах негативно позначились не лише обстріли. Ознака цього сезону — проблеми з придбанням добрив, засобів захисту рослин, пального та високою ціною на них. А нині додалось питання з реалізацією зернової продукції. Хоча підприємство має сховища, в яких дотримає зерно до того моменту, як за нього будуть давати належну ціну.

Бригадир першої бригади Юлія Одинцова розповіла, що були побоювання з приводу врожайності через погоду.

«Закладка була дуже добра, винограду зав’язалося багато. Щоправда, не було дощів, тож переживали, що не вистачить вологи, аби ягода налилася. Але природа нам допомогла. Пройшли дощі, які зробили свою справу. Ягода налилась», — зазначає Юлія Одінцова.

Про особливості сезону для винограду розповіла зі свого боку і головний винороб Радсаду Галина Сурженко.

«Кожен сезон незвичний, особливий. Коли влітку була посуха, а згодом пішли дощі, трохи призупинилося цукронакопичення. Але з’явилося сонечко і виноградна лоза одразу зреагувала на тепло і позитивну сонячну енергію», — каже Галина Сурженко.

Вона зазначила, що виробничі потужності винзаводу дають змогу переробити 12 тис. тонн винограду.

Зазначимо, що Україна відновила членство в Міжнародній організації виноградарства і виноробства. Статус членства буде автоматично поновлено 30 жовтня 2022 року. Офіційно про це оголосять 4 листопада 2022 року під час щорічних зборів організації.