28 жовтня 2022, 16:52, Урожай

В районах Миколаївщини на лінії зіткнення площі оброблених земель на 30% менші минулорічних

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що зокрема площі, на яких можна було здійснювати сільськогосподарські роботи під урожай-2022, становили 1,2 млн га, що на 26% менше, ніж у 2021 році.

Олександр Аракелян: Війна зламала всі стратегії — рішення, що сіяти, приймаємо оперативно по ситуації

Читати

Як розповів головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обладміністрації Володимир Афанасьєв, у Баштанському та Миколаївському районах області, які перебувають на лінії зіткнення, у 2022 році площі земель, які оброблялися, були меншими на 30% порівняно з минулим роком.

Станом на 27 жовтня території двох громад у Баштанському районі тимчасово окуповані, ще дві громади перебувають під постійними щоденними обстрілами.

Зі слів Володимира Афанасьєва, окрім зменшення посівних площ, на врожайність також вплинули й погодні умови: в період формування зерна не було достатніх опадів.

Станом на 27 жовтня ситуація зі збутом готової сільгосппродукції в області більш-менш стабільна, каже чиновник.

«Через блокування портової інфраструктури в області виникли труднощі зі збутом сільгосппродукції, а це вплинуло на цінову політику. Збільшилася вартість доставки. Наразі в області працюють зернотрейдери, які закуповують на місцях продукцію, або фермери самостійно вивозять продукцію в порти за межами нашої області», — пояснює він.

Наразі місцеві фермери сіють озимі культури. На Миколаївщині це здебільшого пшениця, ячмінь та ріпак. Під озимі виділили орієнтовно 650 тис. га.

Читати також: В урожаї-2022 пшениці помітно знижені показники білку і клейковини, — експерт