28 жовтня 2022, 12:14, Посівна

Через запізнілу сівбу на Кіровоградщині очікують менший урожай озимих в наступному сезоні

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що зокрема на науково-демонстраційному полігоні Інституту сільського господарства у Кропивницькому районі сіють сорти зернових з акцентом на морозостійкість та посухостійкість.

«З настанням оптимальних строків сівби для озимих зернових культур, а це переважно у нас з 15 до 30 вересня, можливості проводити посівну не було. Тому що були дощі. За цей період в області випали від півтори до двох місячних норм», — розповів Назар Умрихін, завідувач відділу рослинництва.

Чому без озимої пшениці у сезоні 2022-23 не обійтися? Аргументи фахівця

Читати

За його словами, в оптимальні строки на запланованих площах озимої пшениці посіяли третину. «Решта висівалася на початку жовтня. Це, можливо, на 1,5-2 т/га зниження врожайності», — каже фахівець.

Радить аграріям у нинішніх кліматичних умовах сіяти до перших заморозків вітчизняні сорти озимих пшениці та ячменю — вони більш посухостійкі та морозостійкі.

«За потенціалом іноземні сорти кращі, але вони мають дещо нижчу морозостійкість, погано переносять посухи у весняно-літній період. Товаровиробникам не слід турбуватися, якщо вони посіяли у пізні строки й не отримали сходи. Такі посіви однаково на весну забезпечать невеликий, але врожай», — наголошує Назар Умрихін.

В одному з агрохолдингів, який обробляє землю в Кропивницькому районі, через дощову погоду й неможливість вчасно посіятись зменшили площі запланованих озимих із 6 тис. га до 4,5 тис. га.

«Ми зменшили ризики, тому теперішні умови суттєво не вплинуть. Будемо дивитися за розвитком рослин, як вони входитимуть у зиму. Довелося через пізні посіви збільшити норму висіву, але це теж характерно для нашого регіону», — сказав перший заступник директора агрохолдингу Андрій Шелестюк.

Також серед проблем нинішньої посівної називають нестачу пального, високі ціни на добрива, брак працівників.