26 жовтня 2022, 16:51, Добрива

Названо покривні культури, які накопичують найбільше азоту з гною

Мета використання покривних культур разом із гноєм — насамперед, накопичення поживних речовин з нього — особливо азоту, а крім того, запобігання ерозії ґрунту та його відновлення.

Крім зернових культур, які часто використовуються як покривні, аграрії сіють редис, конюшину, райграс однорічний, суданську траву тощо. Проте саме зернові забезпечують найбільшу кількість переваг у застосуванні з гноєм.

Зокрема, зернове жито, яке найчастіше обирають для покриву в прохолодну пору року, дозволяє накопичити азот з гною. 

«Оскільки жито зимує, дослідження показали, що воно може захоплювати та утримувати від 25 до 50 фунтів азоту в органічній формі у вигляді коренів і рослинних тканин на акр. Воно проростає за нижчих температурах, ніж овес, тому його можна висівати пізніше, однак варто пам'ятати, чим пізніше восени буде посіяне жито, тим менше азоту воно зможе накопичити», — йдеться в повідомленні.

Ще одна покривна культура, яка чудово переробляє азот, це пшениця. Як і жито, пшениця проростає за низьких температур ґрунту, зимує та є покривною культурою, яку легко контролювати наступної весни. Крім того, пшениця також має здатність накопичити велику кількість доступного азоту з гною худоби.

Читайте також: Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту

Овес іноді використовують як покривну культуру восени, і його потрібно висівати одразу після збирання силосу. Посів вівса покращує схожість і ростові процеси до настання заморозків. Деякі фермери на північному заході штату Огайо досягли великого успіху, сіваючи овес поверхневим способом і неглибоко обробляючи ґрунт.

Нагадаємо, фахівець порадив, як запобігти фітотоксичності протруйників на пізніх посівах озимої пшениці.