23 жовтня 2022, 14:25, Світ

Вологість ґрунту — важливіший показник, ніж кількість опадів, — вчені

Про це повідомляє Future Farming.

Зазначається, що тривалий час американська аграрна наука, зокрема відомий вчений Джонатан Проктор, який має ступінь доктора філософії в галузі сільського господарства та економіки ресурсів в Каліфорнійському університеті Берклі, намагалися пояснити, чому важливість води не відображається в статистичних моделях врожайності.

«Дослідження, які аналізують, як врожайність реагує на температуру та кількість опадів, як правило, виявляють, що температура (сума активних температур, — ред.) має значення значно більше, ніж вода, навіть якщо ми розуміємо з фізіології рослин, що і температура, і волога є дуже важливими для культур. Вирішення цієї головоломки має вирішальне значення для кількісного визначення того, як зміна клімату вплине на глобальну врожайність», — каже проф. Проктор.

Нестача опадів та методи пом’якшення наслідків

Читати

Дослідницька група з Гарварда висунула гіпотезу: а що як моделі вимірювали «неправильний тип» води? Тож замість вимірювання опадів, як це робили попередні дослідження, команда Гарварду використала супутникові дослідження для вимірювання вологості ґрунту навколо кореневої зони кукурудзи, сої, проса та сорго, що ростуть у всьому світі.

Команда виявила, що моделі, які використовують вологість ґрунту, пояснюють на 30-120% більше річних коливань врожайності різних культур, ніж моделі, які покладаються на кількість опадів.

«Кількість опадів і вологість ґрунту можуть досить сильно відрізнятися через випаровування, інфільтрацію та стікання». Те, що падає з неба, — це не обов’язково те, що є в ґрунті, щоб посіви могли споживати. Ми виявили, що для врожаю насправді має значення саме та волога, що є у ґрунті», — н6аголосив професор.

Використовуючи супутникові спостереження за вологістю ґрунту разом зі статистичним підходом, команда змогла краще відокремити та зрозуміти індивідуальні впливи температури та водопостачання на врожайність, які часто плутають, оскільки спека та посуха сильно корелюють.

Зокрема, команда виявила, що екстремальна спека менш шкодить врожайності, ніж оцінювали попередні моделі, що знизило прогнозовані збитки від потепління. Але команда також виявила підвищену чутливість до посухи та повеней.

«Коли справа доходить до прогнозування продуктивності сільського господарства в мінливому кліматі, ми повинні розглянути, як температура та доступність води будуть розвиватися разом. Порівняно з температурою, зміни у доступності води, вологозабезпеченні будуть більш регіональними та сезонними, так що регіональні стратегії планування та управління виходять на перший план у боротьбі зі зміною клімату», — каже Гайберс, професор екологічних наук та інженерії в SEAS і Землі та планетарних наук.

Команда планує використати це покращене розуміння того, як вологість і температура ґрунту впливають на глобальну продуктивність сільського господарства, щоб дослідити, як зміна клімату може вплинути на інші аспекти добробуту людей.

 Читати також: Дорожня карта для аграріїв в умовах непередбачуваних кліматичних ситуацій, — поради експерта