21 жовтня 2022, 09:00, Добрива

У Німеччині досліджують шляхи відновлення фосфору зі стічних вод

Пошуком варіантів відновлення фосфору займаються дослідники з Інституту прісноводної екології та внутрішнього рибальства імені Лейбніца (IGB), пише phys.org.

«Цього можна досягти, наприклад, якщо він присутній у зв'язаній формі у вигляді вівіаніту. Дослідники встановили, які фактори сприяють утворенню вівіаніту і, таким чином, збільшують кількість відновлюваного фосфору», — йдеться в повідомленні.

Причиною для старту такого дослідження стало те, що постачання фосфору залежить від кількох країн, тому з 2014 року він перебуває в списку важливої ​​сировини Євросоюзу. Крім того, у 2017 році уряд Німеччини прийняв Постанову про осад стічних вод, згідно з якою до 2032 року оператори великих заводів мають гарантувати, що фосфор, що міститься в осаді стічних вод, відновлюється.

Опади в осадах стічних вод можуть утворювати вівіаніт — залізо-фосфорну сполуку, з якої відносно легко можна переробити фосфор, але до цього часу було незрозуміло, які умови на очисних спорудах сприяють утворенню вівіаніту, пояснив керівник дослідження Майкл Хапфер. 

Команда проаналізувала властивості та склад зразків мулу з 16 очисних споруд, а також технологічні параметри установок, щоб визначити фактори, що впливають на утворення вівіаніту.

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

Виявилося, що високий вміст заліза відіграє важливу роль в утворенні вівіаніту. Високий вміст сірки, у свою чергу, зменшував його утворення. 

«Існують сірковмісні та безсірчані осаджувачі. Використання сірковмісних осаджувачів може збільшити вміст сірки в мулі й таким чином протидіяти утворенню вівіаніту. Тому вибір осаджувача може мати значний вплив вплив на переробку фосфору», — сказала докторант IGB Лена Генріх, провідний автор дослідження.

На 16 очисних спорудах частка фосфору, зв’язаного у вівіаніті, коливалася від 10% до 50%, що, на думку вчених, демонструє великий потенціал для збільшення відновлення фосфору з вівіаніту.

Екологи зазначили, що результати досліджень дуже важливі, оскільки залізовмісні осадники також можна розглядати для відновлення озер, які є евтрофними або забрудненими поживними речовинами.

Нагадаємо, у світі знижуються ціни на мінеральні добрива.