18 жовтня 2022, 10:35, Урожай

На Хмельниччині збирання цукрових буряків затрималось на місяць, дощі вплинули на цукристість

Як повідомляє Суспільне, коренеплодів цього року в області посіяли на площі 22 тис. га. Це на 7 тис. га менше, ніж торік. Як зазначила Ванда Сердюк, головна спеціалістка відділу агропромислового виробництва управління розвитку АПК, середня урожайність солодких коренів не менша, ніж у попередні роки.

У фермерському господарстві з селища Пасічна Старосинявської громади цукрові буряки вирощують на площі 180 га, це майже третина їхніх угідь. За словами фермера Миколи Повха, урожайність коренеплодів цього року не менша, ніж у попередні роки.

Польський експерт розповів про раціональне живлення цукрового буряка

Читати

Господарство працює із цукроварнею, розповідає фермер, на давальницьких умовах 50 на 45, тому тут надіються, що відпускна ціна цукру не зменшиться. За його словами, у кожен гектар поля під цукровими буряками цього року вклали значно більші гроші, ніж торік.

«Десь близько 70 тисяч гривень, бо подорожчали міндобрива в три рази, порівняно з торішніми цінами, а засоби захисту десь у два рази. І солярка у два рази», — розповідає Микола Повх.

Водночас Ванда Сердюк зазначає, що цукрові буряки не в усій області вродили так, як у Пасічній.

«Вже викопано близько 4 тис. га цукрового буряку, середня урожайність 48 т/га. Тенденція йде до збільшення, бо маса цукрових буряків непогана», — розповідає фахівчиня з рослинництва.

За її словами, через затяжні дощі буряки почали копати десь на місяць пізніше оптимальних строків, але волога не була зайвою для коренеплодів — вони набрали маси. А от цукристість цього року дещо менша.

«Цукристість зменшена в цьому році базової десь на 2-3%, але разом з цим ми плануємо, що валове виробництво цукру буде в межах 1 мільйона тонн, а це повністю задовольнить потреби, як Хмельницького, так і інших областей, які купують в нас наш цукор. Цукор — це все-таки стаття експортного доходу, тому я вважаю, що цукровий буряк — така культура, якою треба займатися», — запевняє Ванда Сердюк.

З її слів, цього року цукрових буряків посіяли на площі меншій, ніж торік, через холодну й дощову весну, та прогнози на урожай оптимістичні.

Читати також: Все про цукровий буряк: топ текстів про культуру