16 жовтня 2022, 09:00, Світ

Аргентинські вчені дослідили вплив пасинків кукурудзи на врожайність

Наскільки це впливає на продуктивність кукурудзи вирішили дослідити науковці з Аргентини, пише phys.org.

Зокрема, дослідник з Національного університету Мар-дель-Плата Ігнасіо Массігоге та його команда взялися вивчати кукурудзу та землеробство в пампасах Аргентини. Метою досліджень стало створення рекомендацій щодо вирощування культури в менш продуктивних регіонах, як аргентинські пампаси.

«Це дослідження мало на меті оцінити роль пасинків на кукурудзі, висіяної з меншою густотою», — стверджує Массігогі. 

Для цього дослідники протягом двох років заклали 11 польових експериментів у південній аргентинській пампі. Збирали дані про кукурудзу з пасинками та без них в 11 місцях із різним сонячним освітленням, кількістю опадів і температурою. 

За словами Массігоге, наразі досліджень щодо кущіння (пасинкування) кукурудзи мало, можливо, через те, що традиційна висока щільність рослин (що звичайно для родючих середовищ), не дозволяє кукурудзі кущитися.

Загалом були оцінені такі дані, як густота рослин, кількість качанів на рослину, кількість пасинків на рослину та врожайність кукурудзи. Було відмічено, що у широкому діапазоні середовищ пасинки або підтримували, або сприяли збільшенню врожайності кукурудзи порівняно з кукурудзою без пасинків.

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

«Переваги кукурудзи з пасинками порівняно до кукурудзи без них були очевидними в широкому діапазоні середовищ. Пасинки не спричиняли негативного впливу на загальну врожайність кукурудзи навіть у найбільш обмежених середовищах, які оцінювалися», — каже Массігоге. — Фермери та виробники в менш продуктивних зонах вирощування можуть використовувати ці висновки, щоб зрозуміти вплив пасинків на кукурудзу, висіяну з меншою густотою».

Зменшення густоти рослин знижує рівень споживання води та збільшує її доступність, а тому одним із головних завдань для вирощування кукурудзи в жорстких кліматичних умовах є максимізація використання ресурсів. Дослідження довело, що пасинки можуть допомогти кукурудзі максимально використати її ресурси та адаптуватися, коли умови навколишнього середовища кращі, ніж очікувалося.

Нагадаємо, фермер порадив проводити щілювання ґрунту не рідше разу на три роки.